IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото с най-голям дневен спад от година след отдръпване от активите убежища

Негативният тренд при златото може да бъде временен, тъй като инвеститорите насочват фокуса си към данните за работните места в САЩ в края на седмицата

15:35 | 01.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото се понижи до под 1400 долара за тройунция, след като САЩ и Китай постигнаха примирие в търговската война, което обаче доведе до отръпване от активите убещижа, съобщава Bloomberg.

Златото поевтиня най-много за последната година, след като Доналд Тръмп и Си Дзинпин се съгласиха да подновят преговорите между двете страни. Все пак негативният тренд при златото може да бъде временен, тъй като инвеститорите насочват фокуса си към данните за работните места в САЩ, които се очаква да излязат в петък. От актуалния преглед на пазара на труда в най-голямата икономика в света ще дойдат сигнали по отношение на следващия ход на Федералния резерв.

През миналата седмица ценният метал достигна шестгодишен връх, след като водещите централни банки, включитело Фед, дадоха сигнали, че са готови да осигурят повече стимули на пазарите. Освен това и напрежението между САЩ и Иран накара част от инвеститорите да се обърнат към златото.

Цената на метала с незабавна доставка се понижи с около 2% в понеделник, което е най-големият му дневен спад от юни 2018 г. до 1391,68 долара за тройунция. Миналия месец цените нараснаха с 8%. В същото време доларът беше слаб през по-голямата част от юни, а днес повишава стойността си.

„Оттеглянето от златото е съвсем естествена реакция при наличието на новини, които подкрепят долара“, коментира Дейвид Говет, ръководител Търговия с ценни метали в Marex Spectron Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още