IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото се насочва към най-голямото си седмично поскъпване от 12 години

С разпространението на коронавируса в световен мащаб инвеститорите търсят убежище от щетите

12:28 | 27.03.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Цената на златото се насочи към най-голямото си повишение на седмична база от 2008 г. насам, нараствайки заедно със стойностите на рискови активи като акциите, след като инвеститорите оцениха въздействието на масивните парични и фискални стимули за икономиките, засегнати от вируса, информира Bloomberg. Към 11:50 ч. българско време цената на златото възлиза на 1640,20  долара за тройунция.

Докато коронавирусът се разпространява в световен мащаб, инвеститорите търсят убежище от щетите. Интересът към златото обаче се повишава в момент, в който каналите за доставка са спрени, а полетите са отменени. Това ограничава капацитета на продавачите да изпълнят ангажиментите си за доставка на метала. з з

„Заглавията около заразата популяризираха притесненията относно способността да купувате и доставяте физическо злато“, казват от RBC Capital Markets. „Тези опасения в много отношения са оправдани, но можем да започнем да виждаме и по-обширни спирания по цялата верига на доставките“, добавиха те.

Ключовите играчи на световния пазар работят заедно за улесняване на фактическите доставки, макар че много дилъри на кюлчета и монети съобщават, че нямат наличност,  заявиха от RBC. „Въпреки че тези опасения вероятно се увеличават с повишаването на цените, положителните за златото условия не са приключили“, казаха те.

Но има и признаци на затруднения на пазара - единствената рафинерия за злато на африканския континент - Rand Refinery Ltd. от Южна Африка, спря да доставя кюлчета до Лондон поради липса на търговски полети.

Ролята на златото като убежище придобива все по-голяма сила, тъй като се появяват все повече доказателства за икономическите щети, причинени от пандемията. Общо 3,28 милиона души са подали молби за обезщетения при безработица през изминалата седмица, което е рекорд за този показател. Много икономисти казват, че страната навлиза в рязка рецесия.

Рекордният брой на молби за обезщетения при безработица в САЩ е много положителен за  златото и очакванията за по-нататъшни стимули трябва отново да повишат цените“, каза Гнанасекар Тиагараджан, директор на Commtrendz Risk Management Services.

Други основни благородни метали също отчетоха повищения в пазарните си стойности през тази седмица: цената на среброто се повиши с 15%, платината се покачи с 22%, а паладият скочи с 46%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 0
фиг.1
преди 4 години
Никой не е твърдял, че златото не се цени. В някои моменти се цени повече, в други по-малко, това е причината за движението на цената. А физичните и химичните свойства на златото не са толкова определящи. Стойността му идва от там, че е рядък метал, количеството му е ограничено и се добива трудно, поради което в повечето време търсенето му е по-високо от предлагането. Затова златото е добило слава на "спасителен" актив. Но няма гаранция, че вечно ще бъде такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
markov
преди 4 години
И "гадните" Руснаци последните шест години купуват по 200 тона на година....това сигурно щото нямат никви кинти нале ...ако имаха сигурно по 1000 тона щяха да взимат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Не знам колко "бясно" купува злато а Расийка, но една Италия има повече от "бясно купуващите". То за да купуваш, пари трябва да имаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
ако централните банки спрат с покупките на злато , какво ще стане с цената му ... риторичен въпрос ... :))) ... златото няма никаква друга стойност в реалният живот освен бужутерската . техническата му е пренебрежима по принцип . платината и среброто имат много по-голяма техническа стойност и значение . и преди съм твърдял , че знанието , владеенето на технологии има в пъти по-голямо значение при криза (и не само) , отколкото палетата със злато . ей един типичен пример , пък после да ми дрънкат пак защитниците на жълтото ... :))) . ако този младеж беше вложил $11млн. в злато в началото на февруари , а не в машини за производство на маски ... колко щеше да спечели ?! ... а мили мои инвеститори в злато ?!https://***.euractiv.com/section/china/news/printing-money-booming-mask-producers-in-china-meet-global-demand/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
markov
преди 4 години
А така "тъпите" Руснаци от шест години купуват бясно злато и продават долари.....а ние умните гледаме и умуваме. Ми от как свят светува златото е убежище при всякакви кризи и ще продължава да бъде най малкото щото предлагането му е физически ограничено .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 4 години
По простата причина, че не влиза в съединение с други вещества---и ще цени още 5000, докато има такива проссти причини :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 7
Hermes73
преди 4 години
Златото ще пада.Реалната му цена в момента е около 1200 долара унцията.Не е време за покупка на злато-добре е да се изчакат ПО-СГОДНИ нива.......сега си е жива набутвация.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
mirodes
преди 4 години
Златото се е ценяло преди 5000 години,ще,се цени ,докато съществуват хора.По простата причина, че не влиза в съединение с други вещества и винаги остава едно и също.А разни хартийки,виртуални неща и тухли са преходни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Очаквано бих казал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
За Бога братя, не купувайте!Помните ли кой го каза.И аз го казвам :)Да има за мене :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още