IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото се огъна под тежестта на Фед през 2015 г.

Цената на благородния метал отчете трето поредно годишно понижение със спад от 11%

08:14 | 06.01.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Златото изпрати 2015 г. със спад в цената от 11% и това беше трето поредно годишно понижение.  На платформата Comex на борсата New York Merkantile Stock Exchange златото приключи търговията на ниво от 1 060,40 долара за тройунция в последния ден от миналата година.

До 2012 г. златото се радваше на десетилетие бичи пазар, стимулиран от редица фактори: стабилен ръст на развиващите се пазари, който насърчава потребителското търсене, интерес от страна на централните банки с цел диверсификация на резервите, финансови иновации, които улесняват покупките на злато, както и глобалната финансова криза и последиците й. 

През 2015 г. обаче беше доминирана от слаб ръст именно в развиващите се пазари, най-вече в Китай. Международните пазари бяха доминирани и от централните банки, тъй като се очакваше Федералният резерв на САЩ да повиши лихвените проценти за пръв път от близо десетилетие. Това до голяма степен обяснява поевтиняването на благородния метал, тъй като по-високите ставки правят долара по-привлекателен за инвеститори, които искат по-висока доходност. 

„2015 г. Беше впечатляваща година за пазара на злато, със силно търсене от страна на централните банки, азиатските пазари и европейския пазар на инвестиционни кюлчета и монети", казва Алистър Хюит от Световния златен съвет пред изданието Commodities Now.

"Интернационализацията на китайския юан и увеличената прозрачност на китайските златни резерви ще продължат да подобряват пазара и през 2016 г. Ролята на златото на актив, който разнообразява портфолиото, и на инвестиция убежище ще продължи да бъде ключова заради рисковете от висока ликвидност“, допълва Хюит.

Фактори за динамиката в цената на златото в началото на 2015 г. бяха конфликтът в Донбас и стартът на програмата на ЕЦБ за количествени облекчения. През лятото пък Гърция за пореден път беше изправена пред фалит и в продължение на няколко седмици имаше сериозна опасност закъсалата държава да излезе от еврозоната. 

Междувременно с ескалирането на конфликта в Сирия драстично се увеличи и имиграционният поток към Европа, което постави на изпитания не само политическата воля на стария континент, но и възможността да се приемат и интегрират толкова много бежанци.

През юли цената на жълтия метал спадна с 6,72, което беше най-големият месечен спад от юни 2013 г. насам.

През септември Фед изненада пазарите, като не вдигна лихвените проценти, което доведе до ръст в цената на благородния метал. При следващото си заседание централната банка на САЩ оправда очакванията, но в противоположната посока – че ще изчака с ключовия ход. След поредица добри данни за икономиката обаче Джанет Йелън в крайна сметка вдигна лихвените нива в средата на декември.

По всичко личи, че 2016 г. отново ще бъде годината на централните банки и за златото. Този път ключов фактор ще бъде темпът, с който Фед ще пристъпи към затягане на паричната политика. Консенсусната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, e че това ще се случи с четири увеличения с по 25 базисни пункта.

Валентина Григорова-Генчева, директор на отдел „Злато и нумизматика“ в Първа инвестиционна банка, прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria цена от 1200 долара за тройунция през 2016 г., но при условие, че има относително спокойна геополитическа ситуация, както и овладян бежански поток. А в първите дни от новата година напрежението в Близкия изток вече расте, след като Саудитска Арабия прекрати дипломатическите и търговските си отношения с Иран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Отново безполезна статия.Защо не напишете как златото се е огънало в БГН/Евро? Кво ме интересува $.01.01.2015г. в официалния обменен курс от статистика на сайта на БНБ 1 унция злато се е търгувала за 1953лв., а на 30.12.2015 за 1911лв. или цената на златото се е "огънало" в БГН с някви си 40лв (2%) за унция, които към днешна дата (около1980лв), вече са компенсиране, та дори е поскъпнало в БГН.Къде са 11% в долари, къде са 2% в БГН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
я погледнете сега дали се "огъва и кой се огъва".......... аз в момента го виждам огънато от 1050 на 1100 .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
именно ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Вечни са и камъните и глупостта Михале
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
IQ96
преди 8 години
В "DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHTRICHTEN" ПО ТОЗИ ПОВОД ИМА ИНТЕРЕСНА СТАТИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
Никой няма тежест над него дори и майка му на ФЕД ... :)) глюпости, глюпости .... "загубило от цената си / огънало се .. .." а леле майко то стои там от Тутанкамон и нишо му няма ама са под Американската Империя ше му стане нещо. Ей Инвестора има неща които са вечни и нямат замяна, това са колелото, ножа, златото, среброто, както и че земята е кръгла - а тя няма да стане квадратна ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още