Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Златото се отдръпва от едногодишния връх, достигнат в петък

За седмицата златото поскъпна с 1,56%, което е трето поредно седмично повишение

Златото се отдръпва от едногодишния връх, достигнат в петък

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на златото се повишиха в петък до най-високото си ниво от една година, тъй като доларът остана под натиск заради съмненията дали Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвите още един път тази година.

Фючърсите върху златото с доставка декември поскъпнаха в петък с 0,15% до 1 352,28 долара за тройунция, а по-рано достигнаха 1 362,4 долара на платформата Comex в Ню Йорк.

За седмицата златото поскъпна с 1,56%, което е трето поредно седмично повишение.

Златото е чувствително при изменения на основния лихвен процент, тъй като по-високи ставки повишават пропуснатите ползи при инвестициите в злато. Благородният метал не носи доходност. 

Още по темата

Доларовият индекс се понижи в петък с 0,2% до 91,31 пункта. По-рано стойността беше 90,99 пункта, което беше най-ниското ниво от януари 2015 г. За седмицата индексът се понижи с 1,55%, което е най-големият седмичен спад от юни. Слабият долар прави златото, което е деноминирано в долари, по-достъпно за притежателите на други валути.

В началото на новата седмица златото поевтинява с 0,60% до 1 343,11 долара за тройунция към 12:10 часа българско време. До известна степен роля играе отслабналото напрежение около Северна Корея.

Фючърсите върху среброто поевтиняха в петък с 0,36% до 18,05 долара за тройунция. По-рано цената достигна 18,16 долара, което беше петмесечен връх.

Медта с доставка декември поевтиня с 3,32% в петък до 3,039 долара за паунд, което беше най-голямото еднодневно понижение от 3 май. Цените на индустриалния метал пострадаха, след като в петък бяха публикувани данни от Китай. Вносът на мед в Поднебесната империя се е повишил с около 11% на годишна база през август, но на месечна база няма промяна и това предизвика опасения за евентуално отслабващо търсене.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Цената на златото в евро, съответно лв., не се е покачвала от година, две. Напротив, спада. Та общо взето, какъв е смисъла от ръстта на цената в долари, при положение че загубата е значителна при ексчейнджа. Статията е една голяма глупост, написана от журналисти неспособни да анализират и да адаптират анализа към нашата действителност.

Още от Суровини
Цената на петрола тръгна нагоре заради възможно удължаване на квотната сделка*