IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото се завърна на зелена територия

Цената на благородния метал бе повлияна от последните сигнали за бъдещата политика на Фед

10:33 | 14.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото се завърна на зелена територия

Фючърсите върху златото поскъпват в петъчната търговия след очакванията Федералният резерв на САЩ да успокои страховете на инвеститорите относно евентуалното ограничаване на месечната си програма за изкупуване на облигации в размер на 85 млрд. долара, пише Market Watch.

Фючърсите върху златото с доставка през август нарастват със 7,10 долара, или 0,5%, до 1 384,90 долара за тройунция.

Цената на благородния метал се смъкна с 14,20 долара, или 1%, в четвъртък, след като по-добрите от очакваното отчети за продажбите на дребно в САЩ и седмични заявките за социални помощи засилиха мнението, че Фед ще започне скоро забавяне на стимулите си за икономиката.

"Федералният резерв ще забави, а в последствие и преустанови, своята програма за стимулиране, единствено когато е напълно сигурен, че икономическото възстановяване се подсилва", заяви Шейн Оливър, ръководител на отдела за инвестиционни стратегии в AMP Capital.

Председателят на Фед Бен Бернанке ще даде пресконференция в сряда непосредствено след последното решение относно лихвения процент в САЩ.

Инвеститорите са в очакване на още данни за икономиката на САЩ в петък. Очакванията са предварителният доклад за потребителското доверие през юни да покаже стойност от 84,7 пункта – най-добрият резултат в последните почти шест години. Прогнозите на експерти за доклада на Фед за промишленото производство пък са в рамките на увеличение от 0,1 на сто през май след спада през април.

При търговията с други ценни метали в петък среброто с доставка през юли поскъпва с 11 цента, или 0,5%, до 21,69 долара за тройунция, докато цената на медта с доставка през юли се покачва с 3 цента, или 1%, достигайки до 3,22 долара за паунд.

Фючърсите върху паладия с доставка през септември поскъпват с 3,15 долара, или 0,4%, до 734,20 долар за унция, а стойността на платината с доставка през юли расте с 10,90 долара, или 0,8%, до 1 456,90 долара за унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още