IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото сложи край на тригодишната серия спадове и поскъпна през 2016 г. с 9,8%

Среброто изпрати миналата година с ръст от 15%, а медта поскъпна с около 19%

11:14 | 03.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото сложи край на тригодишната серия спадове и поскъпна през 2016 г. с 9,8%, съобщи Investing.com.

През първото полугодие на вече изминалата година цената на благородния метал растеше, тъй като Федералният резерв на САЩ остана предпазлив, що се отнася до повишението на лихвените проценти. Така през юли, след референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз, златото поскъпна до двегодишен връх, тъй като инвеститорите залагаха на активи убежища.

През ноември обаче цените на златото се понижиха с близо 8% на фона на растящи доходности по държавните облигации и подем на фондовия пазар, предизвикани от своя страна от очакванията за повече фискални разходи в САЩ при управлението на Доналд Тръмп.

На 15 декември златото поевтиня до 10-месечно дъно, малко след като Фед повиши лихвите с 25 базисни пункта и сигнализира, че ще затяга паричната политика по-бързо, отколкото по-рано планираше. По-високи лихви насърчават долара и така валутата става по-привлекателна за инвеститори, които търсят доходност.

Към 11:00 часа българско време във вторник златото записва скромен спад от 0,03% до 1 151,35 долара за тройунция.

И по-силният долар, и по-високите лихви обикновено създават мечи нагласи на пазара на злато, тъй като ценният метал е деноминиран в долари и така се затруднява да се състезава с активи с доходност.
 
Среброто от своя страна изпрати 2016 г. с ръст от 15%, което е най-голямото годишно поскъпване от 2010 г.
 
Медта поскъпна с около 19% през изминалата година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още