IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото стигна най-високата си цена от април насам

За август благородният метал поскъпва с над 4 на сто

20:00 | 31.08.12 г. 6
<p>
	Златото се оказа успешна инвестиция през август. Снимка: Ройтерс</p>

Златото се оказа успешна инвестиция през август. Снимка: Ройтерс

Цената на златото се повиши до най-високото си ниво от април месец насам заради спекулациите около новите мерки за стимулиране на пазарите в САЩ. Днес ръководителят на Федералния резерв Бен Бернанке направи доста уклончиво изказване, с което за пореден път даде надежда, че предстои вливане на ликвидност, пише Ройтерс.

Веднага след изявлението на Бернанке златото поевтиня, тъй като пазарите останаха разочаровани от липсата на стимули още сега. Предварителните нагласи бяха, че Федералният резерв е разочарован от лъкатушенето на икономиката и ще обяви ясна програма за изкупуване на облигации.

Бързо след това обаче оптимизмът нa пазара се върна и златото поскъпна с близо 20 долара. Малко преди края на сесията благородният метал се движи с повишение на цената от 1,5 на сто спрямо вчера до 1 682 долара за тройунция.

Достигнатото днес ниво е най-високото от 12 април насам. За месеца пък натрупаното повишение е над 4 на сто.

Другите благородни метали също поскъпват днес. Цената на среброто се вдига с 2,2 на сто до 31,10 долара за тройунция, платината поскъпва с 1,5 на сто до 1 523,99 долара за тройунция, а паладият – с 0,9 на сто до 620,50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
biserz
преди 11 години
Така е - требва да се печели от комисионни. Сега купувайте - утре продавайте - след това пак...И в крайна сметка завъртели сте парите, ама те не са останали у вас. Да живее Уолстрийт - само те знаят как да живуркат...а ние кат сме прости и не сме учили финанси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Какво да се прави приятелю. Има и такива, дето смятат, че златото ще пада, а цветните хартийки ще се вдигат. А има и такива, дето си мислят, че швейцарците ще спечелят от покупката на евра! Какво друго да им пожелая, освен да следват швейцарския челен опит и светъл пример. Еврото в момента остро се нуждае от накой, който да го купува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
абитуриент
преди 11 години
при 16 трилиона дълг само на щатите не виждам как ще падне златото.....!!!????....да не говориме ,че Европа е затънала до уши в дългове......а Швецария пази франка и се чуди какво да прави с лавината от евро която има в момента.......интересното тепърва предстои........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Колко ще падне златото според теб след няколко месеца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
bulgarian lev
преди 11 години
Който купува злато е най-голямата риба - спекулация, ясна и на първолака. Ще видите какво ще стане след максимум няколко месеца - обрат. Нека икономиста Иван Митев обясни защо. Или някой друг икономист. Аз си купувам евро - и не се притеснявам. И разбира се левове, когато ги нямах преди години стана Виденовата хипеинфлация, аз загубих само от това че нямах възможност да купя долари. Много ме беше яд, но нямах средства. Но сега има други завъртулки - в световен мащаб и ни мътят главите. Я вижте какво мислите, защо Швейцарската национална банка купува евро в несметни количества?-за да запази курса на франка и оттам всички знаем какво, но какво ще прави с 600 милиарда евро? Ще спечели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
dani de vito
преди 11 години
.....доларът стигна най-ниската си стойност в злато,заради спекулациите ( пазара на злато има страшно обоняние за мастило )около новите мерки за стимулиране на пазарите в САЩ... За разлика от досегашните мрънкания в последните петъци от текущия месец ,сегашното мрънкане предизвика вълна от инвеститорски (предимно) и спекулативен интерес към реалните активи . ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още