IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Волатилността отстъпва и пазарите на акции се връщат към фундамента

Несигурността в цените на основни суровини ще продължи поне до края на третото тримесечие, посочи Николай Ваньов

10:31 | 30.03.22 г.
Анализатор: Волатилността отстъпва и пазарите на акции се връщат към фундамента

Войната в Украйна няма да има такова пряко икономическо въздействие, каквото имаше Covid пандемията. Това мнение изказа Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Волатилността отстъпва. Видяхме при пазарите на акции връщане към фундамента като основен хедж срещу инфлацията. Успяха да се възстановят немалко основни индекси, особено зад океана. В Европа положението е малко по-различно, но не коренно", коментира той.

Според него световната икономика далеч няма да спре рязко заради агресията на Путин. „Пазарите се адаптират към ситуацията – войната в Украйна вече не е новина. Периодите на висока волатилност в самото начало на действията на Русия в Киев и цяла Украйна са отминали и пазарите показват едно присъщо за тях свойство, а именно това, че те живеят със ситуацията и се хранят с нея“, коментира той.

Николай Ваньов посочи, че инфлацията обаче вече оказва своето влияние върху държавните ценни книжа и облигациите. „Доходностите поеха нагоре, може би навлизат вече в един нов цикъл. Колко ще е висок този цикъл е съвсем различен въпрос. Докато имаме висока инфлация, компаниите, особено цикличните, ще бъдат търсени“, смята анализаторът.

Ваньов поясни, че инвеститорите търсят да съхранят покупателната способност на своите средства, а най-добрият начин са т.нар. циклични компании – компании, пряко замесени в производството на потребителски стоки, компании, които търгуват със суровини и енергоносители. По думите му вече не търгуваме в несигурно време в чакане на по-сигурно.

Анализаторът е категоричен, че "цивилизованият свят трябва да върви към все по-широкомащабно отделяне от Русия във функцията ѝ на доставчик на енергийни ресурси“. „Следващата стъпка би била отслабването на Русия в ОПЕК+, защото колкото и да е голям един производител, ако той е изолиран от световния пазар, неговото значение за цените ще е минимално", заяви Николай Ваньов.

Той потвърди, че Москва се старае да спъва преговорите, които ще доведат до връщането на Иран на световните петролни пазари, защото това за тях би било загуба на стратегическо предимство. Той напомни, че няколко европейски държави се опитват да излязат от многостранното споразумение за ядрения арсенал и развитието на ядрени оръжия в Иран и да сключат двустранни спогодби. „Ако в един момент има достатъчно критична маса, която да иска двустранни спогодби, по-скоро Русия ще бъде изхвърлена и от това международно споразумение и Техеран ще започне да продава петрол на Европа и на САЩ. По този начин ролята на Русия в ОПЕК+ все повече ще намалява“, очаква Ваньов.

Що се отнася до останалите суровини на пазарите, анализаторът предположи, че ще станем свидетели на доста пазарни прекъсвания като това, което се случи с никела на Лондонската метална борса. Освен борсовите прекъсвания, той даде пример с неизпълнението на доставки заради по-високата цена – доставчикът предпочита да плати неустойка за доставка, например на зърно, и да не я изпълни.

„Ще има много труден период на напасване на доставките, защото немалък процент от доставчиците са извадени от пазара по една или друга причина, а от друга страна, търсенето не намалява", прогнозира Николай Ваньов. "Несигурността в цените на основни суровини ще продължи поне до края на третото тримесечие, ако не и до края на тази година.“

Как изглежда правилната инвестиционна стратегия в момента? Кои са двете сили, които движат пазара на злато и ще видим ли волатилност на цената му? Как се държат криптовалутите и има ли сходства с поведението на златото?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Този материал не е препоръка за инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още