Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Астрономи очакват космически отпадък на SpaceX да се разбие в Луната през март

В бъдеще може да има още непреднамерени удари по спътника на Земята, тъй като космическите програми на САЩ и Китай в частност оставят повече боклуци в орбита

Астрономи очакват космически отпадък на SpaceX да се разбие в Луната през март

Снимка: Pixabay

Парче от ракета на космическата компания SpaceX, която избухна преди седем години и беше изоставена в Космоса след завършване на мисията си, ще се разбие в Луната през март, прогнозират астрономи.

Ракетата беше изстреляна през 2015 г., за да изведе в орбита сателит на НАСА, наречен Deep Space Climate Observatory.

Оттогава втората секция от ракетата - ускорителят, се носи в т. нар. от математиците "хаотична орбита", заяви астрономът Бил Грей пред AFP в сряда. Грей е експертът, който изчисли новия курс на сблъсък на космическия отпадък с Луната. Ускорителят премина доста близо до Луната през януари и тази близост промени орбитата му, казва Грей.

Астрономът стои зад софтуера Project Pluto, който позволява изчисляване на траекторията на астероиди и други космически обекти и се използва във финансирани от НАСА програми за наблюдение на Космоса.

Седмица след като ускорителят на ракетата се приближи до Луната, Грей я наблюдава отново и стига до извода, че тя ще се разбие в тъмната страна на Луната на 4 март с повече от 9 хил. километра в час.

Грей призова общността на астрономите любители да се присъединят към него в наблюдението на ускорителя и заключението му беше потвърдено. Точното време и място на удара може леко да се различават от неговата прогноза, но има широк консенсус, че на този ден ще има сблъсък на Луната.

"Проследявам боклуци от този вид от около 15 години. И това е първият неволен лунен удар, който имаме", заяви Грей пред AFP.

Астрономът Джонатан Макдауъл обяснява пред агенцията, че е възможно и преди да е имало подобни удари и те да са останали незабелязани. "Има най-малко 50 обекта, които са били оставени в дълбока околоземна орбита през 60-те, 70-те и 80-те години. Тях не ги проследихме", казва той. "Сега събираме някои от тях... но много от тях не намираме и вече ги няма", добавя той. "Вероятно поне няколко от тях са ударили Луната случайно и ние просто не сме забелязали."

Ударът на ускорителя от ракетата на SpaceX с тегло четири тона по Луната няма да бъде видим от Земята в реално време. Той обаче ще остави кратер, който учените ще могат да наблюдават с космически апарати и сателити като Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА или индийския Chandrayaan-2 и по този начин ще научат повече за геологията на Луната.

В миналото космически апарати са били умишлено разбивани в Луната за научни цели, като например по време на мисиите на Аполо за тестване на сеизмометри. През 2009 г. НАСА изпрати ракета, която се удари в Луната близо до южния ѝ полюс, за да търси вода.

Но повечето ракети не отиват толкова далеч от Земята. SpaceX връща своите ракетни ускорители през земната атмосфера, така че да се разпаднат над океана. След това първата секция от ракетите се възстановява и се използва повторно.

Още по темата

Грей заяви, че в бъдеще може да има повече непреднамерени катастрофи на Луната, тъй като космическите програми на САЩ и Китай в частност оставят повече боклуци в орбита.

САЩ заедно с международни партньори вече планират космическа станция в орбита около Луната.

Макдауъл отбелязва, че тези събития "започват да бъдат проблематични, когато има много повече трафик".

"Всъщност не е работа на никого да следи боклука, който оставяме в дълбока земна орбита“, добавя той. "Мисля, че сега е моментът да започнем да го регулираме."

От SpaceX не са отговорили веднага на запитването за коментар от AFP. Компанията на Илон Мъск в момента разработва лунен апарат, който трябва да позволи на НАСА да изпрати отново астронавти на Луната най-рано до 2025 г.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 3 месеца
Болкуците на Мъск вече и по луната, не само на земята !!!Това се нарича технологичен и планетарен напредък !!!

Още от Свят
Сорос: Цивилизацията може да не оцелее заради войната на Путин