IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел отива на избори за пети път за по-малко от 4 години

Парламентът на страната гласува разпускането си, външният министър Яир Лапид ще оглави временното правителство

14:01 | 30.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Scott Eells/Bloomberg</em></p>

Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Израелският парламент гласува в четвъртък собственото си разпускане, като в страната за пети път ще се проведат избори за по-малко от 4 години.

Крехката управляваща коалиция в Израел се разпадна. Министърът на външните работи Яир Лапид ще стане временен министър-председател и ще замести Нафтали Бенет, докато не бъде сформирано ново правителство след изборите на 1 ноември, пише Bloomberg.

Бенет не възнамерява да участва в следващото правителство.

Така Израел се връща към политическата нестабилност седмици преди първото посещение на американския президент Джо Байдън в Близкия изток. Сривът се случва в чувствителен момент за страната, която се опитва да разшири партньорствата за регионална сигурност и отбрана с арабските страни, като същевременно се включва във все по-явна война в сянка с Иран.

Коалицията на Бенет представляваше неудобен съюз от светски и религиозни фракции, ястреби и гълъби, търговци на свободния пазар и социалдемократи, както и арабска партия за първи път в историята на Израел. Вътрешните разделения в крайна сметка се оказаха твърде много.

За опозиционния лидер Бенямин Нетаняху, който е най-дълго управлявалият премиер на Израел, разпадането на коалицията може да представлява възможност да се върне на власт. Той се опита да формира алтернативно дясно правителство, което поеме управлението от Бенет, без да се стига до разпускане на парламента, но не успя да събере подкрепа.

Заради еврейската Нова година предизборният период ще продължи по-дълго от обикновено. Това ще удължи живота на временното правителство на Лапид.

Възходът на Лапид идва около десетилетие, след като бившият телевизионен водещ за първи път влезе в израелската политика с центристка платформа. Той беше и министър на финансите при Нетаняху.

Отиващата си коалиция успя да приеме първия бюджет на страната от три години през ноември. Оттогава обаче тя се затруднява да управлява, тъй като основната връзка между членовете ѝ е противопоставянето на Нетаняху.

Разногласията между отделните партии се увеличиха по различни въпроси – от поведението на полицията по време на мюсюлманския свещен месец Рамадан до правния статут на израелските селища на Западния бряг.

Партията на Нетаняху „Ликуд“ води в проучванията на общественото мнение, но видни десни политици, включително Гидеон Саар и Авигдор Либерман, многократно подчертаваха, че няма да участват с него в едно правителство. Това усложнява пътя му да сформира нов кабинет.

Центристката партия „Йеш Атид“ на Лапид вероятно ще е втората по големина партия в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още