IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обмислят евакуация на семейства на дипломати от Украйна

Решението за евакуация не значи, че Вашингтон е сигурен, че Русия ще нахлуе, а просто отразява предпазлива подготовка, казва източник

17:52 | 21.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: BLoomberg LP</em></p>

Снимка: BLoomberg LP

САЩ обмислят дали да евакуират членовете на семействата на дипломатите, намиращи се в Украйна в момент, в който Русия струпва повече от 100 хил. войници по границата си със съседната страна, предава Bloomberg.

Според планoвете персоналът, който не е от първостепенно значение, ще може да напусне доброволно страната, докато на членовете на семействата ще бъде наредено да се върнат в родината. До дни може да бъде направено официално съобщение, твърдят източници на агенцията, пожелали анонимност. 

Администрацията на Байдън засили предупрежденията си за потенциална инвазия, тъй като Русия продължава да увеличава военното си присъствие близо до границите на Украйна. Решението за евакуация няма да означава, че САЩ са сигурни, че Русия ще нахлуе в съседката си, а просто отразява предпазливата подготовка в момент на нарастване на напрежението, казва един от източниците.

Представители на Държавния департамент са отказали коментар по темата. 

На среща в Женева в петък с руския външен министър Сергей Лавров държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се съгласи да предостави писмени отговори на руските искания и да се срещнат отново в опит да разрешат безизходицата около кризата по дипломатически път. Но Блинкен заяви пред репортери, че „ако Русия иска да започне да убеждава света, че няма агресивни намерения спрямо Украйна, много добро начало би било деескалацията“.

Лавров отхвърли западната „истерия" по отношение на Украйна и повтори, че Москва не планира да напада съседката си.

По-рано този месец The New York Times съобщи, че Русия е евакуирала членове на семействата и някои служители от дипломатическите си мисии в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Решението значи че щатите се готвят за да свършат сериозна мръсотия На украинците скъпичко ще им се върже дружбичката със САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още