IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще създаде ли Русия своеобразна Република Сръбска за руското население в Украйна?

Русия гони някакъв тип боснизация в Украйна, коментира Николай Кръстев, журналист и експерт по въпросите на Балканите

17:37 | 14.03.22 г. 3
Ще създаде ли Русия своеобразна Република Сръбска за руското население в Украйна?

Според него стремежът на Русия за създаване на своеобразни т.нар. народни републики е да ги обедини в едно общо формирование, което да ѝ бъде като зона, която да е граница между нея и останалата част на Украйна и света.

„От тази позиция можем да кажем, че Русия гони някакъв тип боснизация в Украйна, за да може да си създаде пространство, което да я отделя”, посочи Кръстев.

Що се отнася до ситуацията в Босна и Херцеговина, журналистът е на мнение, че след като започна последната фаза на изтеглянето на сръбските представители от институциите в Босна и Херцеговина, това е „ясен сигнал, че страната тръгва по надолнище“ и не се знае къде и как може да свърши този процес.

По думите му национализмът и непреодолените проблеми в Босна и Херцеговина след края на войната от 1992-95 година, напрежението, което стои в латентен характер – това са фактори, които влияят в страната да има недоверие и сложна комуникация.

Николай Кръстев смята, че руският фактор много сериозно подпомага процеса на засилване на вътрешната дезинтеграция.

„Руският посланик в Сараево само преди няколко месеца, когато започваше изтеглянето на сръбските представители от институциите в Босна и Херцеговина, попита какво толкова лошо има Република Сръбска да е с повече автономия и да се върне към онова положение, в което е била към 1995 година, преди да влезе в състава на Босна и Херцеговина, каквото е вътрешното разпределение“, заяви Кръстев.

Той е на мнение, че Русия играе деструктивна роля, която създава напрежение и не води към позитивно развитие на процесите в страната.

Какви са настроенията в Босна и Херцеговина преди изборите? Защо минибалканската обиколка в Западните Балкани на германския външен министър започна от Босна и Херцеговина? Защо EUROFOR засили присъствието си с близо 500 войници? Какъв е интересът на Русия да се отворят отново босненският и косовският въпрос?

Още за събитията в Босна и Херцеговина и отношението на Сърбия може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
не , това е всичко , което са ти сложили на чипа ... тъпонгер !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
В идторията на Мордор е само това - нападения, убийства, грабежи, лъжи, заплахи, изнудвания и съпътсващата мизерия. Това са фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
"Той е на мнение, че Русия играе деструктивна роля... " .....има си хас ...щях да се учудя ако не беше на това "мнение" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още