IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След председателството на Франция ЕС се готви за свободна търговия

Брюксел има осем висящи търговски споразумения, които ще бърза да завърши

21:45 | 27.05.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Председателството на Съвета на Европейския съюз (ЕС) съвсем скоро преминава към двама от най-големите поддръжници на свободната търговия в блока - Чехия и Швеция. Франция, чийто президент Еманюел Макрон изрази гласно противопоставянето си на някои търговски програми, скоро приключва с председателството. Това означава, че е дошъл моментът да започнат активни преговори с потенциални търговски партньори по целия свят.

За някои чиновници в Брюксел инвазията на Русия в Украйна отново превръща осигуряването на нови търговски партньорства в спешна мисия. Нарушаването на веригата на доставки заради войната подхранва призивите за отваряне на търговията с останалия свят, за да се разнообразят източниците на различни стоки - от природен газ до слънчогледово масло.

Първата стъпка в съживяването на дневния ред на ЕС за свободна търговия ще дойде на 3 юни, когато постоянните представите ли на страните от ЕС в Брюксел ще обсъдят приоритетите си по време на обяд. Скандинавските страни, които оглавяват натиска за свободна търговия след Brexit, се опитват да съберат подкрепа за писмо до Европейската комисия (ЕК), в което да се призове ЕК да подпише бързо някои сделки.

Politico.eu обобщава търговските сделки, които са важни за ЕС, както и кога може да се очаква да бъдат договорени.

ЕС-Чили

Обновеното споразумение за асоцииране между ЕС и Чили е от ключово значение за целите на ЕС да стане световен лидер в производството на батерии, тъй като ще помогне на ЕС да получи достъп до огромните запаси от литий в солниците в Атакама. По-специално Германия настоява за приоритизиране на сделката с Чили, като се има предвид значението на лития за трансформирането на нейната автомобилна индустрия.

Подписването на каквато и да е търговска сделка беше чувствително за Франция преди президентските избори. Чили също проведе два тура на изборите. Новото правителство в Сантяго, което встъпи във властта през декември, сега поиска известно време да разгледа пакта, преди да го подпише.

Комисията се надява да сключи сделката до ноември.

ЕС-Китай

Инвестиционният пакт на ЕС с Китай, официално известен като Всеобхватното споразумение за инвестиции (CAI), беше сключен в края на германското председателство през декември 2020 г. Сделката обаче официално беше замразена, докато Пекин отмени санкциите срещу законодателите на ЕС. Китай ги наложи, след като страните от ЕС одобриха санкции срещу служители, отговарящи за управлението на лагери за интернирани мюсюлмани уйгури в Синдзян.

Отношенията с Китай се влошават оттогава, а войната на Русия в Украйна само нагнетява още напрежението. Няма признаци за премахване на санкциите и никой не обмисля сериозно размразяването на сделката с Китай в скоро време.

ЕС-Мексико

Споразумението за асоцииране между ЕС и Мексико, постигнато по принцип през 2018 г. и финализирано през 2020 г., е актуализация на предишната сделка и ще направи почти цялата търговия със стоки безмитна.

Комисията обмисля дали да раздели споразумението и първо да завърши по-напредналите текстове, за да ги ратифицира бързо, но това е недопустимо за Мексико. Разделянето на споразумението също потенциално би създало прецедент за по-спорната сделка, по която ЕС работи с латиноамериканския блок Меркосур. Затова и бързо приемане на сделката с Мексико е малко вероятно.

Шансовете тази сделка да продължи напред зависят от това доколко тя може да бъде политически отделена от Меркосур и колко гъвкаво е Мексико в процеса. Търговията със стоки между ЕС и Мексико се е увеличила със 148 процента до 2018 г., след като съществуващото търговско споразумение между ЕС и Мексико влезе в сила през 2000 г.

ЕС-Меркосур

Споразумението за асоцииране на ЕС с Меркосур, блок, включващ Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, ще обхване население от 780 млн. души. Споразумението ще даде огромен тласък за отношенията на ЕС с Латинска Америка. Това е голяма сделка по отношение на намаляването на митата, тъй като ще премахне около 4 млрд. евро мита.

Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още