IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимата идва: Как германските индустрии се подготвят за евентуален недостиг на газ?

От автомобилостроенето през химическата индустрия до държавната железница - устоите на германската икономика запретват ръкави да търсят решение на енергийната криза

21:12 | 05.08.22 г. 4
<p>
	<em>Снимки: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимки: Bloomberg L.P.

Европа е заплашена от криза с доставките на газ през зимата, като подобни рискове има и за електроенергията. Политици и експерти призовават за икономична употреба на енергията, така че капацитетът на електроцентралите да бъде достатъчен в случай на по-нататъшни съкращение на доставките на руски газ. Освен държавните институции и домакинствата, бизнесът също ще играе ключова роля за ограничаване на енергийното потребление, пише Automobilwoche. 

Как всъщност отделните индустрии се подготвят за подобни мерки?

Автомобилостроене

Един от най-големите двигатели на германската икономика досега се нуждаеше от големи количества природен газ за много от фабричните процеси. Понякога компаниите сами генерират нужната електроенергия в своите съоръжения. Volkswagen Group, например, в момента преоборудва своята електроцентрала в комплекса си във Волфсбург, така че да работи с газ вместо с въглища.

„Ние сме в позиция, в която можем да използваме и двата източника на енергия“, изтъква главният финансов директор на Volkswagen Арно Антлиц през пролетта, малко след началото на войната в Украйна.

Конкурентът Mercedes-Benz наскоро подчерта, че предстоящият недостиг на газ го притеснява. Базираната в Щутгарт компания се готви да намали потреблението в германските си заводи наполовина, ако е необходимо. Според главния изпълнителен директор Ола Калениус Mercedes вече разполага с план за реакция при извънредна ситуация относно доставките на енергия.

„Ще може да приложим тези мерки още тази година“, изтъква той. По думите му електричеството, генерирано от изгаряне на газ, трябва да се заменя възможно най-често с възобновяеми енергийни източници. Освен това компанията предвижда общо спестяване на енергия, а при необходимост е допустимо да се използва и масло.

Калениус е притеснен: „Не знаем какво ще стане“.

г1 г1

Доставчиците на автомобилни компоненти също са засегнати от перспективата за енергийна криза. Continental заяви, че делът на газа от енергийния микс на компанията е значителен. Отделните локации на концерна са уязвими в различна степен – „от това да не бъдат засегнати изобщо до използването на природен газ само за отопление, за генериране на технологична топлина до използването на газ директно в производствения процес“.

Continental не пожела да даде подробности по темата. „Следим отблизо настоящата ситуация, посочват от компанията.

Машиностроене

Секторът, който често е наричан „гръбнакът на германската икономика“, също се сблъсква с проблеми и растящо безпокойство относно енергийните доставки, които варират според компаниите. За цялата индустрия Матиас Зелингер, енергиен експерт от асоциацията VDMA, изчислява, че концерните биха могли да се справят с 20 до 40% по-малко газ за определен, кратък период от време.

В проучване в края на юни почти една трета от машиностроителните компании заявяват, че се готвят за недостиг на енергийни доставки. Около три четвърти от тези компании проучват какви опции имат пред себе си - например чрез инсталиране на електрически или работещи с масло резервни системи. Една трета вече са изготвили планове за действие при извънредни ситуации.

Стоманодобивна индустрия

Промишлеността с интензивно използване на суровини е притеснена относно наличността на газ. Най-големият германски производител Thyssenkrupp се готви за прекъсвания или ограничения „при различни сценарии“. В стоманодобивната промишленост природният газ е необходим за генериране на топлина, например за валцуване или за коксуване. По-малко газ означава по-малко производство. Това може да бъде „преживяно до определен праг“, обяснява говорителка на групата. Въпреки това, минималната покупка е от съществено значение за поддържане на процесите, в противен случай не могат да бъдат изключени спирания и повреди на инсталациите. Thyssenkrupp вижда малък потенциал за спестявания при газа: „Преминаването към петрол или въглища не е възможно в нашите производствени процеси“.

г2 г2

Вторият по големина индустриален представител, Salzgitter AG, от също подчертава рисковете около бъдещ дефицит на енергия. "В производството на стомана има няколко важни и спомагателни процеса, които зависят от природния газ", изтъква компанията. Целта е "да се намали употребата на газ до минимум". Частични количества могат да бъдат заменени с масло. Освен това все повече се използват така наречените отпадъчни газове, които се получават като странични продукти. В средносрочен план Salzgitter иска да премине от металургични въглища към водород за производството на чугун - но тук временно ще се използват и смеси от природен газ.

Химическа и фармацевтична индустрия

С дял от 15 процента двата сектора общо представляват най-големият потребител на газ в Германия. Тук природният газ е не само незаменим източник на енергия, но и суровина, която се използва при много крайни продукти. Асоциацията VCI вижда само малък потенциал за намаляване на неговата употреба - чрез използване на други горива едва 2 до 3 млрд. киловатчаса (кВтч) енергия от газ могат да бъдат спестени в краткосрочен план. Компаниите обаче се нуждаят от около 135 млрд. кВтч годишно.

„За нашите компании в момента правим всичко възможно, за да използваме целия потенциал за пестене на газ“, изтъква управляващият директор на асоциацията на химическите предприятия в Германия VCI Волфганг Гросе Ентруп.

Напоследък обаче се забелязва лек оптимизъм. Дори ако бъде обявено извънредно положение за газа, BASF очаква основният завод в

Напоследък обаче се чуха по-оптимистични гласове. Дори ако бъде обявено аварийно ниво на газ, BASF очаква главният завод в Лудвигсхафен да продължи да работи. Според главния изпълнителен директор Мартин Брудермюлер газът, който все още е наличен, трябва да бъде достатъчен, за да поддържа операциите при намалено натоварване. Базираната в Дармщат Merck Group смята, че е подготвена за недостиг. „Готови сме след това да прехвърлим нашите производствени процеси към петрола, наред с други неща“, изтъква шефът Белен Гарийо пред Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Deutsche Bahn

С годишно потребление от около 10 милиарда кВтч, държавната железопътна група е най-големият потребител на електроенергия в Германия. Миналата година природният газ представляваше 6% от електроенергийния ѝ микс, въглищата - повече от 20%, а възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) - около 62%. Директорът „Човешки ресурси“ Мартин Зайлер се позова на мерки като енергоспестяващо управление на композициите в междуградския и регионален транспорт или замяната на отоплителни системи, базирани на изкопаеми горива, с алтернативни такива.

Железницата разчита и на мотивацията на своите служители. Работниците ще получат бонус от 100 евро на човек, който ще бъде увеличен на 150 евро, ако всеки пести достатъчно енергия. Това включва например особено внимателно използване на осветлението, отоплението, използването на климатик или зареждането с гориво. Основната цел на системата за стимулиране е да се намали потреблението на енергия в сградите и по гарите. От Deutsche Bahn не съобщават колко голям е потенциалът и какъв трябва да бъде конкретният обхват на спестяванията.

г3 г3

Deutsche Telekom

Като една от най-големите компании за IT услуги в страната, базираната в Бон група е основен потребител на енергия. Ръководителите казват, че инициативите за повече енергийна ефективност се приемат много сериозно. „Това се отнася за мрежовата инфраструктура, захранвана с електричество, нашите IT операции и офис сгради. Имаме предвид потенциално газово ембарго и се подготвяме за различни сценарии“, изтъкат от Deutsche Telekom.

В офисите на компанията се прилагат приложимите указания за работното място с подходящи температури, за леки физически дейности в седнало положение това е около 20 градуса по Целзий. „Ако има промени в регламента, разбира се, ще ги вземем предвид. Допустимите минимални температури за отопление или максималните температури за климатизация са проблем при много компании. В Telekom се прави много по темата - където е възможно“, посочват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
подготвят се ... намаляват къпането ... засега .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
wart
преди 1 година
Как изведнъж Немската икономика е изправена пред енергийна криза?- Защо. ? Или се надяваха както преди 30 години с разпадането на СССР пак ще бъдат победители - на готово без жертви това което не можаха в 1941 година го постигнаха и считаха това за " тяхна победа " победа на прогресивният Запад срещу " Империя на злото" -СССР. -?- Истината е наивният предател М. Горбачов им повярва и направи всичко което искаха даже повече от това което биха искали . С победата от 1990 година си мислеха ако бъдем единни и въведем санкции срещу Русия тя за няколко месеца ще бъде принудена да се съгласи с техните изисквания. Но нещата не вървят както те искат - загубиха за винаги евтините Руски енергоносители. Трябва да вложат милиарди в инфраструктурта както за Нефтопреработващите сии заводи( те са направени за преработка на Руският петрол даже в Източна Германия вторият най-голям нефтопреработващ завод в Европа ) така и нови станции за приемане на Втечнен природен газ. ..Тяхна конкурентна способност срещу Американските ,Японските,Корейскиеte и Китайските производители ще бъде много трудно и Немската икономика с години ще е в рецесия загубвайки много от промишлените си отрасли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Как германските индустрии се подготвят за евентуален недостиг на газ? Като всички - затварят кепенците, защото това им е по-изгодно, вместо да работят на загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Хихи ... очертава се крадците на съдомиялни машини да продължават да изгарят свръх излишъка от газ , на изходната станция Портовая на СП1 ... Да си харчат спечелените рубли дълги години ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още