IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако Япония иска да си върне славата при чиповете, ще ѝ трябват сериозни инвестиции

Япония е отчита най-много закривания на фабрики за чипове от всяка друга страна или регион по света в периода 2009-2019 г., следвана от Северна Америка

15:30 | 11.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Шодзо Сайто, 71-годишен бивш изпълнителен директор на звеното за електронни устройства на Toshiba, отдавна таи разочарование заради упадъка на японската индустрия на полупроводниците. „Японските производители на чипове стават все по-малко конкурентноспособни“, оплаква се Сайто пред Nikkei Asia Review.

Когато той работи в Toshiba, глобалният дял на Япония в тази индустрия надхвърля 50%, благодарение отчасти на чиповете памет, които Сайто и неговите колеги комерсиализират. Днес делът на Япония е спаднал до 10%, показват данни на Асоциацията на индустрията на полупроводниците. Така, страната изведнъж се оказва на кръстопът.

Правителствената политика в Южна Корея и Китай е насочена към разширяване на вътрешното производство на чипове, а САЩ и Европа - обезпокоени от тазгодишния недостиг на чипове и възможните геополитически рискове пред Тайван, най-големият източник на доставки в глобален план - се опитват да възродят собствените си индустрии.

Силната активност в чужбина застрашава това, което е останало от пазарния дял на Япония - и дори по-лошо. Представителите на индустрията се притесняват, че тъй като страните развиват свои собствени вериги на доставка на местна почва, свързаните индустрии, където Япония все още има конкурентно предимство в световен мащаб, като производителите на оборудване за чипове и доставчиците на материали, също ще се преместят в тези страни, с което допълнително ще отслабят японската индустрия.

Такеши Хатори, консултант по въпросите, свързани с полупроводниците и бивш инженер на Sony, споделя, че Токио трябва да покаже лидерски дух. "В САЩ и Южна Корея президентът поема водещата роля в укрепването на сектора на полупроводниците", изтъква той. „А какво прави японското правителство?, пита Хатори.

Кабинетът на премиера Йошихиде Суга обеща действия в тази посока, но дори преди обявеното от него оттегляне от лидерския пост в Либерално-демократическата партия (ЛДП), съществуваха съмнения относно стратегията, изложена до момента, и дали правителството има политическата воля да я изпълни.

япония япония

Налице са и реални въпроси за това, което японските компании в действителност ще могат да постигнат.

Доскоро Министерството на икономиката, търговията и промишлеността (METI) следваше подхода laissez-faire, ненамеса в частни инициативи. Сайто си спомня, че индустриалното министерство посочва преди време, че „полупроводниците са нещо, което може да се купи от Тайван“.

За да защити и надгради силните страни на Япония в областта на суровините, полупроводниковите материали и оборудването за производство на чипове, Токио иска да стимулира производството на чипове в Япония, което е една от причините индустриалното министерство да води преговори с Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. за изграждане на фабрика в страната.

В своята национална стратегия за растеж, публикувана през юни, японското правителство обеща подкрепа за развитието на дизайна и производството на чипове и от местните играчи. Подробности, включително размера на подкрепата, ще бъдат предоставени след финансовите обсъждания на бюджета за 2022 г., които ще започнат по-късно този месец. Също така тепърва ще се уточнява сътрудничество със съюзници отвъд граница, като САЩ и Европейския съюз (ЕС).

Експертите посочват, че има и други въпроси, които трябва да се решат, като например принуждаването на индустрията да се консолидира около една или две компании, известни като „шампиони“,  и намирането на корпоративни мениджъри, които могат да подкрепят трансформацията.

А правителството на Япония вече даде да се разбере, че ангажиментът му стига само дотук, пише Nikkei.

„Японското правителство, включително министрите в кабинета, имат голям интерес към стратегията за полупроводниците“, коментира Масайоши Арай, генерален директор в бюрото за търговска и информационна политика на METI, което отговаря за надзора на полупроводниковата индустрия. "В крайна сметка обаче всичко зависи от бизнеса. Правителството не може да произвежда полупроводници", добавя той.

Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още