Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Ако Япония иска да си върне славата при чиповете, ще ѝ трябват сериозни инвестиции

Япония е отчита най-много закривания на фабрики за чипове от всяка друга страна или регион по света в периода 2009-2019 г., следвана от Северна Америка

Ако Япония иска да си върне славата при чиповете, ще ѝ трябват сериозни инвестиции

Снимка: Bloomberg L.P.

Шодзо Сайто, 71-годишен бивш изпълнителен директор на звеното за електронни устройства на Toshiba, отдавна таи разочарование заради упадъка на японската индустрия на полупроводниците. „Японските производители на чипове стават все по-малко конкурентноспособни“, оплаква се Сайто пред Nikkei Asia Review.

Когато той работи в Toshiba, глобалният дял на Япония в тази индустрия надхвърля 50%, благодарение отчасти на чиповете памет, които Сайто и неговите колеги комерсиализират. Днес делът на Япония е спаднал до 10%, показват данни на Асоциацията на индустрията на полупроводниците. Така, страната изведнъж се оказва на кръстопът.

Правителствената политика в Южна Корея и Китай е насочена към разширяване на вътрешното производство на чипове, а САЩ и Европа - обезпокоени от тазгодишния недостиг на чипове и възможните геополитически рискове пред Тайван, най-големият източник на доставки в глобален план - се опитват да възродят собствените си индустрии.

Силната активност в чужбина застрашава това, което е останало от пазарния дял на Япония - и дори по-лошо. Представителите на индустрията се притесняват, че тъй като страните развиват свои собствени вериги на доставка на местна почва, свързаните индустрии, където Япония все още има конкурентно предимство в световен мащаб, като производителите на оборудване за чипове и доставчиците на материали, също ще се преместят в тези страни, с което допълнително ще отслабят японската индустрия.

Такеши Хатори, консултант по въпросите, свързани с полупроводниците и бивш инженер на Sony, споделя, че Токио трябва да покаже лидерски дух. "В САЩ и Южна Корея президентът поема водещата роля в укрепването на сектора на полупроводниците", изтъква той. „А какво прави японското правителство?, пита Хатори.

Кабинетът на премиера Йошихиде Суга обеща действия в тази посока, но дори преди обявеното от него оттегляне от лидерския пост в Либерално-демократическата партия (ЛДП), съществуваха съмнения относно стратегията, изложена до момента, и дали правителството има политическата воля да я изпълни.

Налице са и реални въпроси за това, което японските компании в действителност ще могат да постигнат.

Доскоро Министерството на икономиката, търговията и промишлеността (METI) следваше подхода laissez-faire, ненамеса в частни инициативи. Сайто си спомня, че индустриалното министерство посочва преди време, че „полупроводниците са нещо, което може да се купи от Тайван“.

За да защити и надгради силните страни на Япония в областта на суровините, полупроводниковите материали и оборудването за производство на чипове, Токио иска да стимулира производството на чипове в Япония, което е една от причините индустриалното министерство да води преговори с Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. за изграждане на фабрика в страната.

В своята национална стратегия за растеж, публикувана през юни, японското правителство обеща подкрепа за развитието на дизайна и производството на чипове и от местните играчи. Подробности, включително размера на подкрепата, ще бъдат предоставени след финансовите обсъждания на бюджета за 2022 г., които ще започнат по-късно този месец. Също така тепърва ще се уточнява сътрудничество със съюзници отвъд граница, като САЩ и Европейския съюз (ЕС).

Експертите посочват, че има и други въпроси, които трябва да се решат, като например принуждаването на индустрията да се консолидира около една или две компании, известни като „шампиони“,  и намирането на корпоративни мениджъри, които могат да подкрепят трансформацията.

А правителството на Япония вече даде да се разбере, че ангажиментът му стига само дотук, пише Nikkei.

„Японското правителство, включително министрите в кабинета, имат голям интерес към стратегията за полупроводниците“, коментира Масайоши Арай, генерален директор в бюрото за търговска и информационна политика на METI, което отговаря за надзора на полупроводниковата индустрия. "В крайна сметка обаче всичко зависи от бизнеса. Правителството не може да произвежда полупроводници", добавя той.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Кадър на деня за 17 октомври