IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Али Персембе: Токсичната идеология вреди на турската икономика повече от вируса

Новият управител на централната банка Неджи Агбал ще затегне паричната политика, посочи финансовият анализатор и инвестиционен консултант

12:30 | 21.12.20 г. 3
Али Персембе: Токсичната идеология вреди на турската икономика повече от вируса

По думите му много други фактори са ударили тежко турската икономика освен здравната криза.

„Пандемията е най-малко сериозният проблем, който имаме", посочи Али Персембе. „Играта се играе твърде грешно през последните две години. През 2018 г. президентът Реджеп - бел. ред.) Ердоган произнесе реч в Лондон пред международни инвеститори, която се оказа пагубна за турската лира, а тогава нямаше пандемия. Ердоган тогава каза, че високите лихви причиняват висока инфлация -  точно обратното на това, което знаем от икономическата теория. Освен това каза, че централната банка не може да бъде независима, че той е шефът, назначи зет си за министър на финансите, но е важно да кажем, че той вече не изпълнява тази длъжност“, посочи анализаторът.

Според него точно за тези изказвани международните инвеститори не са искали да чуят за инвестиции в Турция и са тласнали лирата до ръба.

„В момента обаче продължаваме да сме свидетели на все по-лоши международни отношения в политиката на Турция, намаляват резервите на централната банка. Трима управители се смениха на Турската централна банка, инфлацията се ускори, а лирата поевтиня“, посочи Али Персембе.

Той обясни, че инвеститорите са получили първата хубава новина в началото на ноември, когато зетят на Ердоган е бил отстранен, като заедно с това вече има сигнали за по-благоприятна политика за пазарите, което е помогнало на турската лира да поскъпне.

„Новият управител на централната банка Неджи Агбал обеща затягане на паричната политика, прозрачност и независимост и да се намали доларизацията на икономиката“, информира експертът.  „Аз съм оптимист за турската лира вече, новият управител на централната банка е като музика за ушите на пазара, вече имаме ръст с 2 млрд. долара на чуждите инвестиции на турските пазари за последната седмица“, посочи той.

Анализаторът е на мнение, че сега е много важно Турция да бъде по-мека във външните си отношения.

„Оптимист съм за турската икономика и турските акции, като за следващата година очаквам ръст на БВП около 3% спрямо официалната прогноза за 5% на правителството“, прогнозира инвестиционният консултант.

Изчерпва ли се апетитът за риск на турския пазар? Каква е реакцията след като централната банка повиши лихвените проценти? Какви ще бъдат отношенията на Турция с новата администрация на САЩ? Какви са прогнозите за икономиката Турция и влизат ли в противоречие очакванията на правителството и централната банка?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Клуб Investor” гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"най-работливият народ в Европа " ...хахахха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Инвестиращ
преди 3 години
"Али Персембе" е всъщност Али Першембе. Защо да го преименуваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Много жалко, че най-работливият народ в Европа трябва да страда заради Ердогановата мания за величие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още