IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтмайер: Митата и санкциите на Тръмп унищожават работните места и растежа

Временното споразумение между Тръмп и Юнкер миналия месец спаси стотици хиляди работни места в Европа, смята германският министър на икономиката

15:46 | 12.08.18 г.
<p>
	Германският министър на икономиката Петер Алтмайер.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер. Снимка: Ройтерс

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер отправи остри критики към митата и политиките на налагане на санкции на американския президент Доналд Тръмп, като заяви, че подобни мерки унищожават работните места и растежа. Той допълни, че Европа няма да се огъне под американския натиск по отношение на Иран.

САЩ предизвикаха остър търговски спор с вносни мита, целящи да защитят американските работни места спрямо нечестните търговски практики на Китай, Европа и други страни по думите на Тръмп, припомня Ройтерс.

Решителността на американския президент по отношение на санкциите върху Техеран, засягащи и европейските компании, които правят бизнес с Иран, откри нов фронт в противопоставянето.

„Търговската война забавя и унищожава икономическия растеж и създава нова несигурност“, казва Алтмайер в интервю за Bild am Sonntag и допълва, че потребителите са пострадали най-много заради по-високите мита, които тласкат цените нагоре.

Той изразява задоволство от постигнатото споразумение от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер по време на преговорите с Тръмп миналия месец, като заявява, че временното споразумение е спасило стотици хиляди работни места в Европа.

САЩ и Европейският съюз (ЕС) са въвлечени в спор, след като Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий, а Брюксел отговори с ответни мита върху някои американски стоки. Американският президент заплаши също да наложи мита върху вноса на автомобили от ЕС, но се съгласи да отложи този ход след среща с Юнкер в Белия дом миналия месец.

„Споразумението между ЕС и САЩ може да е само първа стъпка. Нашата цел е глобален търговски ред с по-ниски мита, по-малко протекционизъм и отворени пазари“, казва Алтмайер.

По отношение на американските санкции срещу Иран министърът отбелязва, че Германия и съюзниците й в ЕС ще продължат да подкрепят компании, които правят бизнес с Иран въпреки американския натиск.

„Няма да позволим на Вашингтон да ни налага с кого можем да правим бизнес и следователно ще се придържаме към Виенското ядрено споразумение, така че Иран да не може да създава ядрени оръжия“, изтъква Алтмайер.

Германските компании трябва да могат да продължат да инвестират в Иран колкото искат и германското правителство търси начини заедно с европейските си съюзници да гарантира, че те могат да осъществяват финансови трансакции, допълва министърът.

Редица европейски компании замразиха плановете си да инвестират в Иран заради американските санкции, сред които петролната компания Total и автомобилните производители PSA, Renault и Daimler.

Германски бизнес асоциации предупредиха, че компаниите все повече страдат от политиката на налагане на санкции от Тръмп, включително срещу Иран, както и от митата, които той въвежда в ескалиращия търговски конфликт с Китай.

Споровете в областта на търговията и санкциите помрачават перспективите за растеж на Германия, която е най-голямата икономика в Европа, но въпреки това Алтмайер очаква силен растеж тази година благодарение на устойчивото вътрешно търсене, рекордната заетост и растящите заплати.

Федералната статистическа служба ще публикува предварителни данни за брутния вътрешен продукт на страната за второто тримесечие във вторник, като анализаторите очакват ръст от 0,4% след скока с 0,3% през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още