Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Анализатор: ЕС търси партньори в Далечния изток и не изключва сътрудничество с Китай

Скандалът между Франция и държавите от AUUKUS е след лоша комуникация между САЩ и ЕС, но ще попречи на отношенията в краткосрочен план, посочи Мариана Трифонов

гледано: 1328   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Европейският съюз не изключва Китай като потенциален партньор, но има желанието да си сътрудничи с държавите от Източна Африка, както и с по-малките страни от Далечния изток. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването на „В развитие“, Мариана Трифонова, старши анализатор и програмен директор в Институт за икономическа политика (ИИП).
Още по темата

Трифонова коментира Европейската стратегия за страните от Индийско-Тихоокеанския регион. Документът, изготвен от Брюксел, беше представен през миналата седмица, ден след като САЩ обявиха създаването на отбранителния съюз с Великобритания и Австралия – AUUKUS.

“Стратегията е многопластов, гъвкав документ за партньорства. ЕС дава на региона най-широката рамка – от източните брегове на Африка до Океания“, информира Трифонова. – Мотото на стратегията е, че Европейският съюз ще търси сътрудничество със страните от Далечния изток винаги, когато това е възможно, но и ще може да действа самостоятелно тогава, когато е необходимо.“

По думите й САЩ продължава да се смята за сериозен партньор, макар и да не е споменат в стратегията. Според Трифонова, документът няма да антагонизира директно  Китай, като държавата е спомената като потенциален партньор в сферите на търговията, инвестициите и борбата с климатичните промени.

„Стратегията е протегната ръка и към партньори, които са извън Тихоокеанския регион. По тази причина изрично са споменати държавите от АСЕАН и Африканския съюз, обясни Трифонова. – Запазване на екологичното разнообразие, решаване на проблемите с климатичните проблеми, защитата на човешките права и демокрацията и постигане на целите за устойчиво развитие на ООН са целите, които са заложени в документа.“

Анализаторът от ИИП е на мнение, че скандалът между Франция и държавите от AUUKUS е следствие от лошата комуникация между САЩ и ЕС, като тези влошени отношения ще им попречат да работят в Индийско-Тихоокеанския регион в краткосрочен план.

Какво предвижда още стратегията на ЕС за региона, какви са целите, които са заложени и какви ще са ефектите, гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички предавания на "В развитие" гледайте тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
julian12 до: dr.5rov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
В една от предните статии пише, че Китай се изолира, ЕС е изолирана от Common Wealth страните. които също се обединяват. ОТ друга страна има настик с тия "ваксини" и силно ограничаане на човешките права. Нещо много гнило се върти тук.
0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Хубаво е да търсиш разни неща, но трябва да помниш, че в повечето случаи не ги намираш или намираш неща, които не са това, което търсиш. ЕС в съвременната геополитическа обстановка вече е един силно изолиран субект, особенно след излизането на Великобритания от ЕС. Великобритания вече е един силен съперник на ЕС за тези региони И не само). Историята с подводниците показа това по очевиден начин. Русия е в явен, а Турция в скрит конфликт с ЕС. Китай в края на крайщата е съперник на ЕС в тези същи региони и определено ще търси доминация. Иначе документи могат да се пишат всякакви, но кой ще ги изпълнява?

Още от Свят
Кадър на деня за 17 октомври