IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: При рецесия централните банки ще разхлабят политиката

Технологичните акции ще пострадат най-много при навлизането в рецесия, каза Алекси Андонов

19:43 | 30.06.22 г.
Анализатор: При рецесия централните банки ще разхлабят политиката

Войната внася сериозен инфлационен натиск в световната икономика, но това ще продължи само докато има засилени военни действия. Когато се постигне някакво примирие, ескалацията на санкции и геополитическото напрежение рязко ще спаднат, което ще промени коренно нагласите на пазарите. Това каза Алекси Андонов, изпълнителен директор на фонд "Витоша", в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Ако ситуацията в Украйна продължи както в момента, евентуално може да се навлезе в рецесия. През следващите години ще има политики и на отхлабване и на затягане на централните банки, без ясно движение в една посока", посочи анализаторът.

"Ако икономиката тръгне към рецесия, централните банки изведнъж ще се обърнат, след това пак ще започнат да затягат, ако инфлацията продължава да е висока. Средносрочно в света ще има по-висока инфлация основно заради деглобализацията на световната икономика. Дори да има краткосрочно решение на геополитическите събития, те ще имат дългосрочни ефекти върху пазарите. Ще има много силно намаляване на зависимостта от руските енергийни ресурси и донякъде зависимостта на западните икономики от Китай през следващите десет години", смята Андонов.

Заради геополитическата несигурност в Европа и Азия е трудно да се прогнозира дали пазарът е стигнал дъното. "Ако има положителна развръзка, скоро ще сме близо до дъното; ако няма - безспорно може да видим доста по-дълбоки дъна", отбеляза гостът.

По думите му технологичните акции ще пострадат най-много при навлизането в рецесия, а тези, които могат да печелят от инфлацията, ще се развиват по-добре. Военният и петролният сектор също могат да се развиват и през следващите години, допълни Андонов.

Заради малката си ликвидност и това че остава сравнително незабелязан от чуждестранните инвеститори българският капиталов пазар не е толкова негативно настроен. Акциите се движат предимно от настроенията на местните инвеститори, но никой не инвестира в пазара като цяло, а в отделни компании, посочи събеседникът.

* Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Целия коментар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още