Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Авиокомпаниите Delta и Northwest на ръба на банкрута

Говорителят на Northwest заяви единствено, че компанията не е взела решение за обявяване на банкрут

Два от най-големите авиопревозвача в САЩ - Delta и Northwest, може да обявят неплатежоспособност днес след години на загуби и разходи за гориво, които съсипаха и без това слабото им финансово положение, съобщи АП.

Ръководството на Northwest трябва да се срещне днес, за да реши дали да приложи закона за защита от банкрут, съобщи говорител на синдиката Air Line Pilots Association.

Специалист в сектора заяви тази седмица пред АП, че ръководството на Delta Air Lines Inc., третият по големина авиопревозвач в САЩ, също планира да подаде заявление за защита от банкрут.

Във вторник от Northwest заявиха, че компанията е решила да не изплаща дългове на стойност 42 млн. долара. Освен тази сума в брой, групата има за краен срок четвъртък, за да изплати пенсионни обезщетения в размер на 65 млн. долара или рискува да бъде предявен иск за активите й.

Говорителят на Northwest заяви единствено, че компанията не е взела решение за обявяване на банкрут.

Авиокомпаниите в цял свят бяха засегнати от растящите цени на самолетното гориво през последните месеци, като най-голямото увеличение дойде през последните две седмици след пораженията от урагана Катрина. Високите цени правят Northwest и Delta много уязвими спрямо нискобюджетните им конкуренти като Southwest Airlines и JetBlue Airways.

Механиците на Northwest стачкуват от 20 август, Компанията повиши целите си за намаляване на годишните си разходи за персонал от 1.1 млрд. долара на неназована сума.

Отложените плащания включват 19 млн. долара, които Northwest дължи на регионалния си партньор Mesaba Aviation.

Според анализатори ако Delta потърси защита срещу банкрут, компанията ще намали капацитета си с 15% спрямо сегашните нива. От януари 2001 година групата има загуба на стойност близо 10 млрд. долара.

Ураганът Катрина сериозно засегна Delta заради присъствието на авиокомпанията в южните щати.

Още по темата: Свят

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Свят
Новият турски гуверньор попада директно на Параграф 22