Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Бандилов: Политическата криза носи огромна загуба на доверие в капиталовия ни пазар

Регулаторите трябва да направят сериозен анализ на ситуацията и да излязат с решение, съветва изпълнителният директор на Индустриален ФНИ АДСИЦ

гледано: 2299   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Политическата криза в България и скандалите около компания „Градус" дават своите отражения и на случващото се на Българската фондова борса. Когато има един такъв скандал, свързан с такава знакова компания, която още повече се грижи за нашите спестявания като бъдещи пенсионери, регулаторите трябва да се намесят веднага, да направят един много сериозен анализ на ситуацията и да излязат с решение. Това препоръча в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Павел Бандилов, изпълнителен директор на Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ.
Още по темата

„Тези решения трябва да убедят обществото, че са правилни, от гледна точка на това, че през последните години доверието в регулаторите, особено след КТБ, е почти на нивото на замръзване. Няма как това да не окаже отрицателно влияние върху Българска фондова борса, тъй като през годините се нагледахме на доста скандали, свързани с публични компании", коментира той.

Бандилов подчерта, че функционирането и съществуването на един капиталов пазар е изключително важно за една икономика.

„Най-малкото защото дава възможност на компаниите да се финансират по различен начин, на различна цена. Изключително важно е и неговото развитие, но то няма как да се случи без държавата“, смята той.

Гостът е категоричен, че държавата, освен да предотвратява такива инциденти, трябва да има стратегия и да подпомага развитието на пазара.

„Доверието от 2007 г. към нашата борса е стръмно надолу", каза още Бандилов, който смята, че има нужда от визия за развитието на капиталовия ни пазар.

Още по темата

Той засегна и проблема с хакерската атака срещу оператора на най-големия петролопровод в САЩ Colonial Pipeline.

Според него обвиненията в тероризъм не са чак толкова гръмки, защото ефектът, които има хакерската атака върху нас и нашите джобове, макар значително индиректен, е налице.

„Ако досега през годините се бяхме наслушали на обвинения, които бяха свързани изцяло с политика или геополитика от гледна точка на хакерски намеси, този път имаме намеса срещу една частна компания, която има огромно значение за икономиката не само в САЩ, но и в света, защото видяхме как реагира цената на петрола", поясни Павел Бандилов.

По думите му има промяна в политиката на администрацията на САЩ след идването на власт на Джо Байдън, която е за развитие на зелената енергия и не е благосклонна към шистовите компании и находищата в Аляска. Това според него е превърнало държавата от нетен износител в нетен вносител на петрол.

Експертът смята, че има натиск и върху цените на технологичните компании и това се дължи на прекомерния ръст, който те направиха миналата година вследствие на ковидкризата, когато хората промениха начина си на живот.

„Останаха обаче цели сектори в икономиката, които останаха замръзнали, и когато се появяват първите признаци на инфлация, за които говори Джанет Йелън и Джером Пауъл, инвеститорите започват да пренастройват своето поведение и тактика към акции в индустриалния и финансовия сектор“, информира експертът.

По думите на Бандилов секторът на имотите не беше засегнат от ковидкризата с изключение на офисите.

Той обърна внимание на данните от новоразкритите работни места в САЩ и пазара на труда изобщо.

„Ако погледнем тези данни прави впечатление, че има над 8,12 милиона свободни позиции, които не могат да бъдат запълнени, и това не е от липса на търсене на работни места или недостатъчна квалификация, а по-скоро от факта, че в някои щати помощите покрай коронакризата са по-голям стимул от това да се хване човек на работа“, каза експертът.

Той коментира също и връзката между инфлацията, криптовалутите и защо криптоактивите са във възход.

„Конкретно за доуджкойн искам да кажа, че това е едно „гифче“ с едно куче, което Илон Мъск припозна, прие го като личен свой проект и го популяризира (...). Но е много трудно да се анализира поведението му. Със сигурност обаче трябва да взимаме под внимание това, което той казва, защото обикновено наблюдаваме последствия в бъдеще“, предупреди Бандилов.

Кога ще се върнат инвестициите на пенсионните фондове на нашата борса? Има ли вече знаци за инфлация? Защо има понижения в технологичния сектор и суровини на рекордни нива? Какво да очакваме от данъчната реформа на Джо Байдън? Ще станат ли криптоактивите защита на капитала?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
На кое кое? Че вие само се надлъгвате и ограбвате хахаха, пазар ей ся :) че и доверие.

Още от Свят
Универсалният базов доход засяга кариерните перспективи пред младите