Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Банкер: Световната икономика се насочва към постпандемичен цикъл

През 2021 г. ще започне процес по фискална консолидация при рекордни нива на публичен дефицит, твърди д-р Андрей Радулеску от Banca Transilvania

гледано: 3436   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Според последните прогнози на Европейската комисия и Европейската централна банка има голяма вероятност брутният вътрешен продукт на Европейския съюз да се свие с 8% на годишна база през тази година заради развитието на пандемията и последиците ѝ върху световната икономика. Ако се вземат предвид макрофинансовите развития в глобален и европейски мащаб, по всичко личи, че най-лошото е преминало. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" д-р Андрей Радулеску, старши икономист в Banca Transilvania.
Още по темата

"Световната и европейската икономика се насочват към постпандемичен цикъл. Прогнозите на ЕК показват възстановяване от почти 5% през следващата година", посочи той.

По думите на Андрей Радулеску основните предпоставки за оптимистичните прогнози са положителните новини покрай ваксините, които от своя страна покачват надежди за старт на програмите за ваксинция още през средата на декември.

"Избухването на пандемията беше компенсирано от въвеждането на безпрецедентно увеличаване на фискалните мерки на европейско ниво и на глобално ниво. ЕЦБ въведе неконвенционални монетарни и фискални мерки чрез програмите си за изкупуване на активи, а стимулите, отпуснати от националните правителства, възлизат на 20 млрд. долара", припомни д-р Андрей Радулеску.

Банкерът коментира, че през 2021 г. на глобално ниво ще бъде започнат процес по фискална консолидация, тъй като са налице рекордни нива на публичен дефицит, като същевременно се очаква и значително покачване на устойчивите инвестиции и ускоряване на прехода към по-зелена и дигитална икономика по целия свят.

"Ако разгледаме избухването на пандемията, тя представлява симетричен шок с асиметрични последици поради различната тежест на сектора на услугите спрямо БВП на страните членки, но и същевременно поради предназначението и размера на регионалните стимули", смята д-р Андрей Радулеску.

Гостът изказа предположение, че мерките за смекчаване последствията от кризата и положителните новини за ваксините ще доведат до стабилно възстановяване на сектора на услугите, което може да бъде отчетено още през началото на декември.

Какво залага есенният пакет на Европейския семестър? В кои сектори се възстановява индустриалното производство? Има ли опасност от създаване на дисбаланси в европейската икономика и тази на САЩ? Какви икономически сценарии има пред Румъния? 

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Галъп: Половината световно население е склонно да се ваксинира срещу COVID-19