Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Barclays: Главозамайващата волатилност при петрола скоро ще приключи

Липсата на сериозен дисбаланс в предлагането и увеличаването на еластичността при доставките ще ограничат сериозните колебания при цените, смята кредиторът

Barclays: Главозамайващата волатилност при петрола скоро ще приключи

Снимка: Ройтерс

Два отделни доклада от големите инвестиционни банки Bank of America Merrill Lynch и Barclays, публикувани през миналата седмица, твърдят, че волатилността, която се забелязва на петролните пазари скоро ще се „закотви“ около 60 долара за барел, пише Ник Кънингам от Oilprice. 

Още по темата

Прогнозата за значително по-слаба волатилност може да се окаже изненада, тъй като пазарът на петрол все още е в процес на инерция след сериозните колебания от 2018 г.

Съвсем наскоро, в рамките на четвъртото тримесечие, международният бенчмарк Брент скочи почти до 90 долара за барел, само за да се срине после до около 50 долара за барел.

„Промените в структурата на предлагането и търсенето означават, че това завъртане при цените ще изгуби своята честота, ще бъде по-слабо интензивно и по-краткотрайно“, посочват от британската инвестиционна банка Barclays.

Кредиторът посочва, че зад това стоят два основни фактора. Първо, липсата на сериозен дисбаланс в предлагането в обозримото бъдеще. Второ, увеличаването на еластичността при доставките.

По отношение на първата точка Кънингам пише, че мащабните увеличения на производството на американски шистов петрол са наситили пазара, като се очаква растежът да продължи и занапред.

От друга страна Саудитска Арабия възстанови някои производствени мощности, след съкращенията, които направиха Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници.

Също така се очаква ръст в добива на петрол и в Бразилия, като до 2019 г. той може да достигне 365 хил. барела дневно според предварителни проучвания.

„Базирайки се на броя на проектите, стартирали през последните няколко години, както и на нашата прогноза за бъдещ ръст на производството, смятаме, че предлагането лесно ще задоволи търсенето на пазарите“, споделят от Barclays.

Според банката една от причините за по-голяма стабилност в цените на петрола в близкото бъдеще е, че тя не вижда сериозна волатилност заради недостатъчно предлагане.

Но това не значи, че цените изобщо няма да се повишат.

Съществуват няколко фактора, които могат да повлияят на цените занапред.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Новият турски гуверньор попада директно на Параграф 22