IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР е съучредител на междубанкова асоциация между Китай и ЦИЕ

Китай ще осигури над 3 млрд. долара за финансиране на проекти от общ интерес за региона

17:10 | 01.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ББР</em></p>

Снимка: ББР

Споразумение за създаване на Междубанкова асоциация на страните от Китай и Централна и Източна Европа (ЦИЕ) беше подписано по време на Шестата годишна среща на високо равнище от формата „16+1“, която се проведе в  Будапеща.

Българска банка за развитие (ББР) стана член на асоциацията, в която участниците ще си сътрудничат по проекти от общ интерес, следвайки принципите на независимо управление и вземане на решения, както и независимо поемане на риск, съобщи пресцентърът на държавната банка.

„Под егидата на асоциацията Китай се ангажира да осигури над 3 млрд. долара за развитието на проекти в Централна и Източна Европа“, обяви премиерът Ли Къцян по време на форума.

Целта на формата „16+1“, който е част от инициативата „One Belt, One Road”, е задълбочаване на търговското и икономическо сътрудничество между държавите-участнички.

„България ще разчита на Китай за реализирането на конкретни проекти“, заяви по време на междуправителствената среща българският премиер Бойко Борисов.

Сътрудничеството в рамките на Междубанковата асоциация на страните от Китай и ЦИЕ ще позволи на Българска банка за развитие да разшири инструментите си чрез участие във финансирането на публични и публично-частни инфраструктурни проекти с национално и регионално значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още