IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безсмислено ли е руското антизападно хранително ембарго?

Руски медии очакват връщане на европейските храни в магазините в страната

18:44 | 27.01.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	След евентуалната отмяна на руските контрасанкции на щандовете в страната ще се върнат първо млечните продукти. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

След евентуалната отмяна на руските контрасанкции на щандовете в страната ще се върнат първо млечните продукти. Снимка: архив Ройтерс

Руското хранително ембарго излезе безсмислено. Контрасанкциите на Москва почти не причиниха вреди на тези, които ѝ създаваха проблеми, и вече стана ясно, че контрасанкциите са неефективни, пише „Независимая газета“, цитирана от БТА.

Като въведоха ембаргото през август 2014 г., руските власти го представиха като взета под принуда ответна мярка срещу санкционния натиск на западните страни. После Кремъл нарече санкциите "двуостро оръжие". Това оръжие обаче не порази смъртоносно чуждестранните производители, констатира вестникът.

Последните статистически данни сочат, че износът на храни от някои страни "притеснителки на Русия" не се е свивал, а е нараствал, откакто през август 2014 г. Москва се опита да ги накаже заради антируските им санкции. Аграрният износ на Полша например се е увеличавал, а Норвегия е изнасяла все повече риба.

Не се знае точно и как влияят руските антисанкции върху производителите в самата Русия, защото вносът във федерацията спада не толкова заради ембаргото, колкото заради стремителната девалвация на рублата, отбелязва изданието. 



Междувременно Русия засилва антизападното хранително ембарго. Руски чиновници продължават хайката срещу забранените за внос храни и отварят горещи телефонни линии за доноси от бдителни граждани, добавя "Независимая газета".

Официозът „Росийская газета" прогнозира, че след евентуалната отмяна на руските контрасанкции на щандовете в страната ще се върнат първо млечните продукти от чужбина - най-вече сирената, както и тропическите плодове.

Първи ще се върнат чуждестранните стоки с най-висока добавена стойност, като сирената, а доставчиците от чужбина вероятно ще правят отстъпки на руските дистрибутори, за да си върнат предишния дял от пазара в Русия, уточнява експертът Александър Арски. Те обаче няма да успеят - руската валута доста поевтиня и сега вносните стоки ще бъдат значително по-скъпи отпреди. Междувременно реалните доходи на населението стремително спадат, твърди финансистът Татяна Касянова.

Цените на никои храни в Русия няма да се сринат дори след завръщането на европейската продукция в магазините. Поне на първо време. Продавачите твърде охотно вдигат цените по всеки повод, а ги свалят от немай къде, отбелязва анализаторът Сергей Алин.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
бат Мави дежурните цъкат ли цъкат, щом ни видят тука групата на Шарл и айдее под резачката ....:)) но още малко и Запада ше го попуши поне са гяволи, кофти, че и ние сме във филма, но такъв е живота и пак ресто и пак в първи клас в България не ни е сефте ама тея тука ше има доста откачили и скочили в Дунава. Днеска гледам в COMEX немали стока в склада и leveradge е 1:500 чудно къде ли са избягали жълтиците .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Иначе по темата - това е полужениету, Минке! Други *** нема! Ако искат сирене, или връщат Крим и свалят гащите, или пускат стаканите с водката и се хващат за кравешките вимета! хихи... Нема да е лошо, жените на тия, дето могат да измислят Су34 и Армата, да им направят сирене и салам... хихи... Иначе Иран за един комплекс С300 колко ли кораба със сирене, хем овче, ще прекара през Каспийско море...? Или цитруси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Тука скоро ше стане за екстрасенси - ше требва сами да се сещаме между звездичките кой какво е искал да каже.... щом см-ърт и с-ви-ня се санкционира, вероятно и св-и-нско и т-е-лешко също са неприлични, а ще се допускат разсъждения само за вечен ЖИВОТ при Аллах! Май трвебва да минаваме от кирилица на шльокавица... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Преди време си говорих с един умен човек от Германия. За Русия. И той каза, че за никой от управляващите в Русия не е цел да се наказва някой отсреща - ЕС, САЩ и пр. Поне не за тези, които имат достатъчно акъл, за да са стигнали до мозъчния тръст на тази огромна и силна държава. Истината е адски проста, ама за кратун е трудна: основните санкции на запада са във финансовите аспекти на двустранните отношения - инвестиции, банкиране, кредитиране. Целта е да се намали притокът на чужда валута - от една страна. От друга, затрупването на потребителския пазар на Русия със западни стоки от първа необходимост, като храна и тоалетна хартия, обричат валутните резерви на страната на бърза смърт. Русия просто съхранява валутните си резерви, като спира изтичането им за глупости. Нито са малки, нито са необразовани, за да не вогат да си отгледат *** и крави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Hahoto
преди 8 години
Eмбаргото върху вноса на селскостопански стоки от Европейския съюз в Русия струва на немските фермери почти милиард евро годишно. Това заяви /на 20 януари 2016/ президентът на Съюза на фермерите в Германия Йоахим Руквид по време на международното изложение Зелена седмица в Берлин цитиран от schweizerbauer.de.Йоахим Руквид призова за вдигане на санкциите срещу Русия, тъй като според него ембаргото допринася за утежняване на икономическото положение на европейските фермери и е причина за свиването в цените на прясното мляко, месото и зърнените култури на европейския пазар.http://agrozona.bg/fermerite-plashtat-tsenata-na-ruskoto-embargo/---------------------------------Бойчо на кой да вярваме бре, в тая пропагандна война???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още