Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Бил и Мелинда Гейтс: Изненадите могат да са добър стимул за действие

Важно е да се инвестира в хората в Африка, защото разликата между Европа, Северна Америка и Третия свят е доста голяма, пише в годишното писмо на семейството милиардери

гледано: 4204   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Изненадите могат да са добър стимул за действие. Те могат да накарат хората да осъзнаят, че реалността не съвпада с техните очаквания, което да доведе до желание за промяна на статуквото. Това пишат в годишното си писмо Бил и Мелинда Гейтс. В коментара си в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria редакторът от телевизията Боян Рачев посочи, че те са вложили немалка част от средствата си, за да помагат на хората, като от 1994 г. са дарили над 35 млрд. долара.

Още по темата

През 2010 г. заедно с Уорън Бъфет те създават инициативата Giving Pledge, който задължава всички милиардери и милионери, които се присъединят към нея, до края на живота си да дарят половината от богатството си за прогреса на човечеството, за подпомагане на страните от Третия свят. Над 170 души са подписали да следват тази филантропска кауза, като част от тях са Марк Зукърбърг, Майкъл Блумбърг, Джордж Лукас.

В писмото си семейство Гейтс изненадващо отбелязва Африка като най-младият континент в света. Боян Рачев потвърди, че трендът е това да се запази. „От 2020 г. до 2100 г. в останалата част от света ще има спад от 5,400 млн. деца под петгодишна възраст до 357 млн., твърди Бил Гейтс. А пък в Африка децата ще нараснат от 173 милиона до 293 милиона.

Бил Гейтс сравнява това проучване, което е финансирано от него, че в момента средната възраст в Северна Америка е 35 г. и трендът е тази цифра да се увеличава. Според него голяма част от икономическия растеж се дължи на човешкия ресурс и е важно как ние го използваме.

“За Бил и Мелинда Гейтс е изключително важно да се инвестира в хората в Африка, защото разликата между Европа, Северна Америка и Третия свят е доста голяма – да бъдат и здрави, и образовани, за да се може да се развиват, да им се даде шанс да постигнат нещо, което ще помогне на човечеството в бъдеще“, цитира писмото на фамилията Гейтс Боян Рачев.

В писмото си Бил и Мелинда Гейтс изчисляват, че ако се инвестира в образованието на едно младо момиче от уязвимите райони и то завърши поне основно образование, детската смъртност ще бъде намалена с между 20 и 50%. Именно образованието предопределя до голяма степен как това момиче ще се грижи в бъдеще за децата си.

Като втора изненада в писмото се определя новината за ДНК тестовете, свързана с фондация „23 Аи Ем“. Тя е достигнала до извод, събран от над 43 хиляди проби, от които е установено, че има шест гена, в които има връзка между това колко добре човешкият организъм абсорбира минерала селен и преждевременното раждане.

„Около 10% от жените, които раждат, са засегнати или от преждевременно раждане, или имат проблем със зачеването“, каза Рачев.

За проблема със замърсяването и климатичните промени Бил Гейтс обръща внимание на земеделието, което също оказва влияние върху околната среда. На първо място като замърсител е производството на електрическа енергия с 25%, след това е земеделието с 24%, производството – 21%, транспортът с 14%, а строителството – с 6%.

Наблюдение на семейство Гейтс е установило, че проучванията, насочени към жени, са изключително малко. „Въпросите, които Мелинда си задава са: какъв доход са спечелили жените в развитите държави миналата година; какво имущество притежават те; колко часа допълнително прекарват момичетата в домакинска работа, сравнено с момчетата. Отговорът, който Бил и Мелинда Гейтс сами си поставят, е че няма проучвания и това е най-големият проблем. Защото когато не знаеш какво се случва с половината от населението на Земята, има проблем, особено в XXI век“, смята Рачев.

Друг проблем е, че около 2 млрд. души по света нямат достъп до съвременни хигиенни условия, сред които тоалетната и канализацията. Боян Рачев сподели, че в последните осем години Бил и Мелинда Гейтс са инвестирали в проект, който разработва нови тоалетни, които са като малки станции за преработка на отпадъците, които отделяме. Те убиват патогените и пречистват течността, която отделяме, и след това тя става годна за домакинството.

Богатството не е нещо, с което човек може да се ползва лично, а е голяма отговорност, защото колкото си по-богат, на толкова повече хора можеш да помогнеш, стига да искаш“, е мнението на Боян Рачев.

Гледат ли оптимистично на бъдещето на света семейство Гейтс?

Повече по темата вижте във видео материала.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Кадър на деня за 1 август