Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Боян Рашев: ЕС има нужда от протекционизъм под формата на въглероден данък

Облагането на въглеродните емисии ще доведе до търговски войни, прогнозира управляващият партньор в Denkstatt България

гледано: 2451   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Европейският парламент, Комисията и изобщо всички в Европа индиректно си признават, че имат нужда от протекционизъм под формата на въглероден данък, за да оцелее европейската индустрия в светлината на собствените си климатичните политики, които се одобряват и въвеждат. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в ефира на предаването "Светът е бизнес" Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България.
Още по темата

„Подобен данък е неизбежен, защото ако ние искаме въглеродните емисии да струват много и да се намаляват вътрешно в рамките на ЕС, съответно нашето производство ще стане все по-скъпо", коментира той. „Това се вижда пределно ясно на границата между България и Турция - ако турските въглищни ТЕЦ-ове не плащат въглеродни квоти, то нашето електричество е абсолютно неконкуретно с тяхното, защото ние ще бъдем задължени да плащаме", допълни той.

Боян Рашев посочи, че същата е ситуацията с цимента – докато произведeният в Турция цимент не е обект на въглеродни квоти, то за нашето производство има.

Експертът допълни, че в ядрото на дискусиите в Брюксел не е темата за екологични стандарти, защото „няма екологичен стандарт за въглеродни емисии“.

„Самият анонс за този данък е неточен и това ще доведе до търговски войни - защото фактически ЕС казва на Китай или Индия: „Ние искаме да увеличим цената на стоките, които вие продавате в Европа, за да не ги продавате, а нашите производители да станат конкурентни на вашите".

По думите на госта подобен сценарий би оскъпил евтините стоки за европейските потребители.

„Ние сами ще се направим по-бедни в покупателната си спобосност", изтъкна Боян Рашев.

Според него ЕС може да заеме лидерска позиция в една бъдеща безвъглеродна икономика единствено ако има глобално споразумение, съгласно което всички страни трябва да бъдат единодушни как да функционира подобна икономика.

„Не може въглероден данък да има само на европейската граница - това означава Европа да се превърне в анклав, изолиран от останалия свят. Това е огромен проблем, като едно подобно споразумение може да стане факт само ако Европа и САЩ играят заедно", отбеляза Боян Рашев.

„Бездействието би предизвикало поредната история с мита, квоти и други наказателните мерки, които на фона на сегашния хаос, в който е изпаднала световната икономика, ще се окажат поредното ниво на несигурност", прогнозира управляващият партньор в Denkstatt България.

Ще се окажат ли европейските производители в неконкурентна позиция от 2023 г. заради въглеродния данък?  Ще има ли глобално споразумение за въглеродния данък? Какво предизвика хаоса с електроснабдяването в Тексас? Какво е възможното индустриално развитие на Мариците? Как ЕС ще реформира схемата с търговия с емисии? Ще се използва ли страхът за климатичен локдаун? Доближава ли се България до целите на алтернативните източници на енергия? Защо страната ни не използва потенциала на река Дунав?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
abdul до: korn
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
ЕС? Няма такова нещо като ЕС. ЕС не присъства на масата за преговорите за бъдещето.
1
 
2
 
7
korn до: ing5rov
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ей много сте нагли. Позволихме ви да дойдете тук и да се почуствате хора, но си останахте полоучовеци. Кво ще направите, ще се взривите на някой площад в имато на Алах ли?
0
 
2
 
6
ing5rov до: korn
преди 6 месеца
"Ако се налага от време на време ще бомбим мюсулманските катуни и ще им правитизираме петрола."Ами ше се наложи и да ядете дървото... "от време на време " : )))
4
 
1
 
5
korn до: abdul
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
ЕС отдавна е в открита търговса война със САЩ, Великобритания и Китай. Може би си пропуснал последните 4-5 години. Явно и не си запознат и с географията на Европа, не си внимавал в час на времето и може би не си пътувал и работил из Европа. За газа отбелязах как ще става, има и други варианти които се развиват-газ и петрол има в Европа и то много. Ако се налага от време на време ще бомбим мюсулманските катуни и ще им правитизираме петрола. Кофти звучи но живота е суров Абдуле.
0
 
5
 
4
abdul до: korn
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
ЕС е ресурсно джудже не само откъм петрол и изобщо не е самодостатъчен.ЕС няма шанс в открита търговска война.. не просто индустрията би имала проблем. Хората ще трябва да минат на фотосинтеза.

Още от Свят
Ще има ли Европа самостоятелна политика спрямо САЩ и Китай?