IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският бизнес иска яснота за Brexit

Тереза Мей изрази надежда, че ще има въвеждащ период, през който ще действат същите правила в отношенията с ЕС за още две години след Brexit

19:12 | 06.11.17 г.
<p>
	<em>Тереза Мей по време на конференцията на Конфедерацията на британската индустрия. Снимка: Ройтерс</em></p>

Тереза Мей по време на конференцията на Конфедерацията на британската индустрия. Снимка: Ройтерс

Британските компании призоваха днес премиера Тереза Мей да даде яснота за това как ще функционира Brexit, но тя не представи нови подробности, а повтори плановете да се постигне преходно споразумение колкото се може по-скоро, предаде Ройтерс.

Преговорите по въпроса как ще се разменят стоки и услуги между Великобритания и ЕС след Brexit през март 2019 година не отчитат особен напредък, което разпалва опасения за масово изнасяне на мултинационалните компании от Обединеното кралство.

Говорейки на конференция пред ръководители на компании, Мей каза, че разбира колко важна за работодателите е яснотата и се надява да има един въвеждащ период, който ще позволи да действат същите правила в отношенията за още две години след Brexit.

Президентът на Конфедерацията на британската индустрия Пол Дрекслър каза, че правителствената стратегия за Brexit му прилича на "сапунена опера" с нов епизод всяка седмица и че Великобритания е по-малко сплотена от останалите 27 страни в ЕС.

"Brexit е само след 508 дни, но за много компании будилниците са настроени за по-рано: Те са настроени за момента, в който наистина ще задействат резервните си планове", каза Дрекслър малко преди изказването на Мей.

Часовникът тиктака, така че правителството и ЕС трябва да се размърдат (...) Най-напред да изяснят детайлите по преходното споразумение, допълни той, цитиран от БТА.

Темата за Brexit може да следите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още