IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет: Berkshire „ще има повече пари, отколкото може да инвестира интелигентно"

Дружеството продължава да се оглежда за големи придобивания, при които да може да използва част от кешовата си наличност

18:23 | 04.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Двамата мениджъри по време на събранието. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Двамата мениджъри по време на събранието. Снимка: Ройтерс

В продължение на шест часа в събота Уорън Бъфет и Чарли Мънгър, вицепредседател на Berkshire Hathaway и дясна ръка на Бъфет, отговаряха на въпроси на акционерите на инвестиционното дружество. Те защитаваха своите собствени бизнес решения и заявиха позициите си по най-различни теми - от динамиката в заседанията на Съвета до въпроса как дружеството ще се справи с милиардния си портфейл с акции.

За пореден път ритуалът през май, на който се стичат десетки хиляди предани акционери в едно малко кътче в Омаха, Небраска, защити репутацията си на "Уудсток за капиталисти". Стотици акционери се бяха наредили на опашка още около 4 часа сутринта пред CenturyLink Center и при отварянето на вратите в 7 часа се втурнаха напред, за да заемат най-добрите места, пише WSJ.

Началото на общото събрание на акционерите бе засенчено от обявения в петък спад на печалбата на Berkshire за първото тримесечие. Особено в презастрахователната дейност и железопътната дейност на дъщерното дружество Burlington Northern Santa Fe резултатите не са добри. 

Бъфет заяви, че железницата изпитва проблеми поради значително увеличения обем на транспортни пратки в една отсечка, където се транспортира шистов нефт от полето Bakken. Burlington Northern ще инвестира през тази година 5 млрд. долара, за да отстрани проблемите. Председателят на Burlington Мат Роус добави, че и по-суровата зима е натоварила финансово компанията.

Първият въпрос към Бъфет обаче е за неговото въздържание от гласуване по отношение на плановете за възнаграждение на топ мениджърите на Coca-Cola. Berkshire Hathaway е най-големият акционер в американския производител на безалкохолни напитки с дял от 9%. Бъфет нарече плана, който също така съдържа и голям компонент от опции върху акции, "преувеличен".

Шефът на Berkshire от известно време се изказва срещу варианта да се предоставят опции върху акции като бонус. Той ги нарича "лотарийни билети", при които възнаграждението не винаги съответства на извършеното от шефовете. Затова и много акционери бяха изненадани, когато Бъфет е решил да не гласува по този въпрос в случая на Coca-Cola.

"Това беше най-ефективният начин на държане за Berkshire", казва милиардерът. Той се е въздържал по две причини. Първо, не е искал да "обяви война" срещу мениджмънта на Coca -Cola, когото поддържа. И второ - не е искал да подкрепи обществената кампания на един по-малък акционер срещу плана за бонуси, като гласува с "не".

По-късно Бъфет отново се връща към темата, както говори за динамиката в борда на директорите, както и за ролята на комитета по възнагражденията. Управителните съвети са по думите му "отчасти чист бизнес, отчасти социални организации", в които мениджърите се опитват да действат приятелски, а не в конфронтация. По време на своите 55 години, прекарани в корпоративните органи на управление в 19 компании освен Berkshire, Бъфет никога не е срещнал случай, при който членовете на Управителния съвет да са отхвърлили планове за бонуси, които вече са били одобрени от комитета по възнагражденията.

Той също така защити решението си да избере най-големия си син Хауърд Бъфет за наследник на поста председател на Berkshire - роля без никакви оперативни функции. „Той е най-добрият човек" за изпълняването на тази задача - запазване на културата и ценностите на Berkshire, заяви Бъфет за сина си, който е и член на управителния съвет както на Coca-Cola, така и на Berkshire.

В момента инвестиционното дружество разполага с ликвиден капитал от над 40 млрд. долара, а паричните салда се увеличават по-бързо, отколкото могат да бъдат инвестирани. Бъфет признава, че не е далеч денят, в който Berkshire „ще има повече пари, отколкото може да инвестира интелигентно".

Когато това се случи, Berkshire ще направи онова, което е най-добро за акционерите. Това също така включва кампании за обратно изкупуване на акции, ако стойността на акциите може да се увеличи по този начин. Бъфет не спомена директно и възможността за изплащането на дивидент, макар че подобна възможност се споменаваше през последните месеци.

По време на събранието Бъфет заяви, че предложението на акционер за гласуване от страна на управителния орган за изплащане на дивидент, е било отхвърлено категорично. Това е затвърдило вярата на Бъфет, че би било по-добре, ако той и Мънгър решават какво да се прави с капитала на Berkshire, вместо да го връщат на инвеститорите. Въпреки това, по-късно той заяви, че със сигурност и връщането на капитал може да се случи, ако компанията продължава да печели толкова добре.

Запитано за слабостите на Berkshire, дуото признава, че понякога компанията не е достатъчно бърза, за да замени мениджъри в компанията. Понякога "ние чакаме твърде дълго", призна Бъфет.

Berkshire продължава да се оглежда за големи придобивания, при които да може да използва част от паричните си наличности за по-нататъшен ръст на печалбата. Бъфет заяви в събота, че компанията би похарчила до 50 млрд. евро и дори да натрупа дълг или да продаде позиции от портфейла си, ако се появи подходяща възможност за придобиване.

Въпреки това Berkshire разполага с толкова много пари, че Бъфет не вярва, че компанията трябва да се раздели с дялове, за да финансира възможно поглъщане. Като холдингово дружество Berkshire притежава десетки работещи бизнеси, включително застрахователни дружества, железници, фабрики и компании за комунални услуги. Компанията също така има огромно портфолио с акции за няколко милиарда долара в компании като IBM, Coca-Cola, American Express, Wells Fargo или Munich Re.

Около 38 000 човека взеха участие в годишната среща на Бъфет и Мънгър, които отговаряха на въпроси на акционери, анализатори и журналисти със своя типичен хумор. Бъфет дори нарече 90-годишния Мънгър „моето канарче в каменовъглената мина".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
"Бъфет: Berkshire ще има повече пари, отколкото може да инвестира интелигентно" Става весело: Ако чичко Уорън се притеснява, че за интелигентно инвестиране ще са им много, да погледне към източна Европа, тук какво "неинтелигентно" инвестиране мое да падне. Понеже - сещам се и ще перифразирам мисълта за рекламата - имало основно два вида: Направена и ненаправена. И, ако интелигентната инвестиция им носи често 10-15 до над 20%, какво ли чудо ще е неинтелигентната? Само си представете, какво го чака тук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още