IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България зае 54-то място сред 125 страни по конкурентоспособност на талантите

София е на 78-о място сред 114-те града, включени в класацията, начело на която са Вашингтон, Копенхаген, Осло, Виена и Цюрих

15:39 | 12.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span>Костас Милонас<b>,</b> изпълнителен директор на </span>Adecco <span>България. <em>Снимка:</em></span><em><span> </span>Adecco <span>България</span></em></p>

Костас Милонас, изпълнителен директор на Adecco България. Снимка: Adecco България

България е класирана най-високо по показателите „Задържане на таланти“ и „Глобално знание“ в Глобалния индекс за конкурентоспособност на талантите за 2019 година. Това съобщиха от българското представителство на международната агенция за човешки ресурси Adecco Group. HR компанията, заедно с един от най-престижните бизнес университети в света INSEAD, разработва индекса, който тази година беше с акцент предприемачество – как се насърчава, отглежда и развива в целия свят и как това се отразява на конкурентоспособността на различните икономики.

Лидери в класацията за 2019 г. са Швейцария, Сингапур и САЩ.

При градовете най-високо се нарежда Вашингтон, следван от Копенхаген, Осло, Виена и Цюрих.

България е класирана на 54-то място, а София - на 78-мо.

Най-голямото предизвикателство за страната ни остава възможността за привличане на таланти – родни и чуждестранни, показва класацията, която разглежда България в конкуренция с групата от държави в Източна и Южна Европа, които са с високи и средни към високи доходи. 

Резултатите за конкурентоспособност на талантите в България се отчитат като по-добри от средните, тъй като, въпреки че това е страната с най-ниския БВП на глава от населението, тя изпреварва Румъния и Хърватска и с малко отстъпва на Гърция, Унгария и Полша.

В този регион с най-добри резултати в класацията се нарежда Чехия, която е с двойно по-висок БВП от България (сравнима е по-богатство с Италия). Тя изпреварва България само с 16 позиции.

От Adecco Group напомнят, че докладът измерва нивата на глобалната конкурентоспособност на таланта, като разглежда 68 индикатора. Анализът за тази година обхваща 125 национални икономики и 114 града, във всички групи по нива на доходите и етап на развитие.

С него се открояват нови подходи за стимулиране на предприемачеството, включително и вътре в компаниите, като например развитие на иновациите отдолу нагоре за допълнително ангажиране и вдъхновяване на служителите. Тези процеси са много видими в градовете, където екосистемата на „Smart city“ действа като магнит за нови таланти, посочват от агенцията за човеки ресурси.

Пазарът на труда се променя много бързо. Затова е важно отделните държави и градове да предлагат подходящи условия за привличане на таланти. В противен случай има риск да бъдат изпуснати дори вече привлечените хора и бизнеси, които да потърсят по-добри условия другаде”, коментира Ален Дехейз, главен изпълнителен директор на Adecco Group.

Според него резултатите от тазгодишния доклад са допълнително доказателство за това как предприемаческият талант все повече се разглежда като ключов фактор за ориентиране в постоянно променящия се свят. “Създаването на правилните условия и отглеждането на предприемачески дух е от изключително значение за развитието на талантите и за полагане на основата за развитието на икономиките за в бъдеще“, убеден е той.

Константинос Милонас, изпълнителен директор на Adecco Group за България и Гърция, напомни, че агенцията за човешки ресурси, която има офиси по цял свят, е свидетел на всекидневната конкуренция за таланти.

“Отделните компании и държави се конкурират в световен мащаб за развитие и привличане на по-добри таланти и за задържане на служителите, които допринасят за конкурентоспособността, иновациите и растежа. В този контекст всички се нуждаят от количествени инструменти, които могат да подпомагат вземането на решения и разработването и прилагането на по-добри стратегии и политики в области като образованието и заетостта”, каза той.

Милонас съветва бизнесът и правителството да работят ръка за ръка, за създаването на култура и начин на мислене, които ще отключат положителния потенциал, носен от технологиите, за да се превърне България магнит за таланти.

                                                               2019 Toп 20  – държави


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още