IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото се готви да покори нов връх от 1600 долара

Златото отново показва своята устойчивост като сигурна инвестиция във времена на криза, като само от началото на годината стойността му скочи с 20%

08:34 | 26.08.19 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на златото се е запътила към преминаването на нов праг от 1600 долара за тройунция на фона на влошаващите се отношения между САЩ и Китай на търговския фронт. Това нанася удар по прогнозите за глобален растеж, но също така и стимулира търсенето на благородния метал, превърнал се отдавна в убежище за инвеститорите, посочва Bloomberg.

Минути след 8 ч. българско време цената на златото поскъпва с над процент до 1553, 25 долара за тройунция. Среброто също увеличава стойността си с 1,3% до цена от 17,782 долара.

Златото отново показва своята устойчивост като сигурна инвестиция във времена на криза, като само от началото на годината стойността му скочи с 20%. Това до голяма степен се дължи на продължаващия американо-китайски търговски конфликт, който в петък ескалира отново, а през уикенда президентът Доналд Тръмп не отстъпи от твърдата си линия. Битката на двете най-големи световни икономики нанася нов удар по глобалния икономически растеж, стимулирайки на свой ред вероятността от нови намаления на лихвите в САЩ.

И докато повечето суровини поевтиняват, то благородните метали са „отличаващият се сектор“, се посочва в бележка на Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

С поскъпването на метала се увеличава и стойността на акциите на добивните компании. Книжата на австралийския гигант Newcrest Mining Ltd. поскъпват с 4,6% в понеделник.

Златото би трябвало да продължи да поскъпва, тъй като инвеститорите продължават да търсят убежище от търговското напрежение в очакване на ново понижаване на лихвите от страна на Федералния резерв, посочва Хелън Лау, анализатор на Argonaut Securities Asia.

„Междувременно обезценяването на валутата трябва да доведе до отделяне от рисковите активи като цяло към злато или свързани със златото акции“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

20
rate up comment 20 rate down comment 4
troika
преди 4 години
Има много заблуди по отношение на златото и недооценяване. Примерно, как ще го разменяш, било трудно се казва. Ами не е - ако имаш монета отиваш при златар, режете, мерите и вземаш еквивалент в пари по курса на деня с които да си плащаш разходите. Ако валутите изчезнат става за разменна единица. Става за запазване на стойност от инфлацията. Трудно се изземва от властта златото практически, за разлика от парите в банката - спомнете си Кипър и Гърция наскоро, какви ограниченив с оперирането със собствените сисметки имсше. Ако имаш злато е добре като диверсификация, за всеки случай. Да имаш злато не е за спекула и печалба а за тези другите предимства, които съм изброил по-горе. Трябва и да си готов да се качва и спада цената му и да не ти пука от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 33 rate down comment 5
Lucifer
преди 4 години
Е като за нищо не става това прокълнато злато, защо го трупат тогава толкова истерично централните банки? Айде стига! Котката като не може да стигне салама и вика че мирише...златото е стока със стойност и е реални пари, но хартиени или виртуални парите без стокова стойност са само купони...хартиени или виртуални...просто илюзия...Доверието в кой друг реален актив е оцелял и съхранил стойността си цели 7000 год.???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 6
sssaaa
преди 4 години
Да не искаш да кажеш, че критериите за тази красота са се променили през последните 1000г?!? Бих казал, че за последните 5000 още не се е променило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 20
SS-23
преди 4 години
Още повече, че и след 1000г пак ще може да се купят доста неща с жълтото, а вероятно долар и евро ще са отадвна забравени фиатчета, които ще се знаят от историците само.---След 1000 години жълтото ще бъде просто едно "полезно изкопаемо", за което няма да е сигурно дали изобщо ще е "полезно" и с какво, защото със сигурност и критериите за "естетическа красота", т.е. за бижутерия също ще се променят. )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 21 rate down comment 5
sssaaa
преди 4 години
А бе безнам кво приемаш и кво не, но със сигурност ако се върнеш 1000-5000г назад ще можеш си купиш доста неща. Я кажи така ли стои въпроса с Долара, Евро и дригите фиатчета? Още повече, че и след 1000г пак ще може да се купят доста неща с жълтото, а вероятно долар и евро ще са отадвна забравени фиатчета, които ще се знаят от историците само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 8
SS-23
преди 4 години
Може да ми дадеш и от ония дългите *** хартийки с числото 1000. ....** ли ла ви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 8
SS-23
преди 4 години
да, това исках да кажа, но по друг начин... ще си го менкат предимно хедж-фондове и централни банки, а баровците на слънчака ще дрънкат ланци от 4- или 6 -каратово златО (което ще е масовото тогава в бижутерията)---Ами да си го менкат, щом ги кефи ... НИЕ не им го щем! Луд се радва на шарено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 15
SS-23
преди 4 години
не съм съгласен с 50% от коментарите ти за жълтото, защото 1 унция жълто сърува точно една унция жълто.---А колко струва тази една унция? Кво може да купиш с нея "днес" и какво - преди 100 години? А пък примерно от мен не можеш да купиш нищо със злато ... просто няма да ти го взема ... кво да правя с него... даже джоба ще ми скъса, докато банкноти от ония с цифрата 500 и буквата "е" - ще ги взема. Може да ми дадеш и от ония дългите *** хартийки с числото 1000. Някога жълто са имали основно богатите, като сега не в много по-различно и няма никога са бъде.---Да, ама е било в периода, когато е поддържан Митът за "много ценното жълто"! А кво му е ценното? Абе щом те кефи лаченото - нЕма проблем! )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 4
Kikaha2
преди 4 години
да, това исках да кажа, но по друг начин... ще си го менкат предимно хедж-фондове и централни банки, а баровците на слънчака ще дрънкат ланци от 4- или 6 -каратово златО (което ще е масовото тогава в бижутерията)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 10
SS-23
преди 4 години
ако продължава поскъпването, скоро само "богове" ще могат да си позволят да купуват златни ланци, гердани и пръстени....което не е много лошо...---Което значи, че ТО няма да има никаква Ценност за Масите и респективно - цената му ще падне. Ако нещо е "достъпно" за тесен кръг хора, дали то е Ценно за Тълпата?!Същата грешка в мисленето се прави и за бития кон - видите ли, той бил ограничен и значи "щял да расте"? Моля? По каква логика!Точно обратното - ще пада, защото интереса към него (като към нещо скъпо и недостъпно) - ще падне! Винаги има една точка на пречупване, в която Цена надхвърля Ценноста ... и Играта приключва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още