IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните в световен мащаб са се понижили със 7% през 2012 година

Новата реколта стабилизира цената на житото и доведе до рязко поевтиняване при царевицата

13:29 | 14.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на храните в световен мащаб са се понижили със 7% през 2012 година

2012 година завършва със 7% по-евтини храни в световен мащаб, показа индексът на Организацията за земеделие и храни (FAO) към ООН. Средната стойност на индекса за миналата година е 212 пункта.

Рязко намалява цената на захарта (-17,1%), млечните продукти (-14,5%) и различните видове растителни мазнини, чиито цени намаляват средно с 10,7 на сто. По-малко е понижението по отношение на зърнените храни, които записват спад от 2,4%, както и на месото, чиято цена приключва годината с понижение в рамките на 1,1%.

През последната година голямо внимание беше обърнато на цените на зърнените храни по света. Лошата реколта през 2011 година покачи търсенето, съответно и цената. В периода юли – септември, когато беше прибрана и новата реколта, цената на житото обаче се стабилизира и дори започна да намалява през последните месеци на миналата година.

През декември пък царевицата записа рязък спад заради отличната реколта в Южна Америка. Очакванията са за добър добив и по отношение на ориза и това също създаде известен натиск върху цената. На този етап обаче измененията са минимални, допълват от агенцията.

Така съставният индекс на зърнените храни показва спад от 2,4% спрямо нивата за 2011 година.

Припомняме, че последните анализи на Държавната комисия по стокови борси и тържища у нас показаха точно обратната тенденция. Към 31 декември цената на пшеницата например е с 24% по-висока спрямо 1 януари 2012 година, а царевицата поскъпва с 13,6%. Цената на свинското месо се увеличава с 0,5%, а на говеждото – с 8,5%. Единствено по отношение на захарта има понижение - 18%, което е малко по-голямо от средното в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още