IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки между паричната стабилност и подкрепата за икономиката

Проблемът е между краткосрочната и дългосрочната визия, заяви Алекси Андонов, изпълнителен директор на фонд "Витоша", Будапеща

17:51 | 22.06.21 г.
Централните банки между паричната стабилност и подкрепата за икономиката

По думите му сега обаче дойде моментът на истината, когато централните банки трябва да решат в коя посока ще поемат – дали подкрепата на икономиката е основната им цел, или задържането на паричната стабилност.

Според него проблемът е по-скоро между краткосрочната и дългосрочната визия.

„Безспорно, краткосрочните политики, които се спазваха досега, включително печатането на пари и изкупуването на активи от пазарите водеха до резултати, спасиха и много компании. Краткосрочно беше даден въздух на икономиките, което е добре и за политиците, и за гражданите. Въпросът обаче е какво се случва дългосрочно“, коментира експертът.

Алекси Андонов е на мнение, че в икономиката се получава морален проблем – независимо от това кой колко рискува и какво прави – той ще бъде спасен.

Експертът напомни, че този проблем тръгва още от 2008 г., когато се спасяват доста компании, които на практика не е трябвало да бъдат спасени.

"Това въведе в икономиката възможност за поемане на много повече риск без последици. Въпросът е, че тази сметка рано или късно трябва да се плати от някой“, смята Андонов.

Сред краткосрочните причини за появата на инфлация според него са харченето на раздадените на населението пари покрай мерките за справянето с кризата и свиването, дори изчезването на капацитета в много индустрии, отново заради пандемията.

„За мен най-големият въпрос, ако гледаме чисто исторически, е, че в последните 30-40 години всички инвеститори свикнаха с това, че лихвите падат, доходността пада, а пък инфлацията беше ниска. Въпросът е дали това може да се промени и да тръгнат нагоре, и лихвите, и инфлацията. Другият въпрос е как може да се излезе изобщо от ситуацията, защото тези лихви създават огромен проблем, така че в момента един от най-големите пазари за инвестиции, този на облигациите, всъщност е мъртъв пазар”, смята изпълнителният директор на фонд "Витоша".

Андонов посочи, че от друга страна, ако лихвите тръгнат нагоре, това ще е драма за инвеститорите, които търсят сигурност, тъй като те едновременно номинално ще губят и ще има голяма инфлация. „В един момент въпросът ще е какво ще им струват тези инвестиции в реална стойност“, добави експертът.

Съветът на Андонов е инвеститорът да не променя прекалено често стратегиите си.

Той предупреди, че в следващите пет-десет години инвеститорите, заложили на сигурност в облигации, вероятно ще получат отрицателна реална доходност, но може би няма да загубят в номинала.

Експертът прогнозира, че в следващите няколко години централните банки ще догонват инфлацията с лихвите, и то с голямо закъснение.

Като възможност за предпазване от инфлация и високи лихви той смята, че може да е инвестиция в инфлационни акции на компании, в които в момента има проблем с капацитета. Андонов предположи, че те ще вдигат цените и тези компании ще са по-устойчиви на шокове, защото приходите им ще се увеличат.

Той обаче предупреди, че има балонизиране на отделни сегменти на пазара, сред които са технологични акции и криптовалути. Андонов очаква, че ако лихвите тръгнат нагоре „там много по-лесно пазарът ще се срине“.

"Лично аз не съм фен на много активното инвестиране... Рано или късно човек прави големи грешки. Единствено дългосрочните инвестиции са това, което реално носи нещо. Може човек да балансира портфейла, може донякъде да променя, но не трябва прекалено активно да инвестира, защото със сигурност много големият трейдинг рано или късно ще доведе до големи грешки", подчерта изпълнителният директор на фонд "Витоша".

Алекси Андонов коментира още, че има както добри, така и лоши периоди на капиталовите пазари.

„Така че ако човек гледа в дългосрочен период от време, 10-15-годишен период не е чак толкова голям проблем какво ще се случи точно в три или четири години, но инвеститорите трябва да са внимателни с прекалено горещите пазари и да не бъдат прекалено алчни“, подчерта Андонов.

Кои сектори ще усетят инфлацията върху цените на акциите си? Има ли риск от политически ходове на централните банки? Кога ще се излезе от дълговата криза?

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още