Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Чехия спира субсидиите за бившите компании на премиера Бабиш

Бабиш е подложен на натиск от разрастващи се протести с настоявания да подаде оставка

Чехия спира субсидиите за бившите компании на премиера Бабиш

Снимка: Архив Ройтерс

Бившите предприятия на чешкия министър-председател Андрей Бабиш няма да получават селскостопански субсидии, докато не приключи разследването на Европейския съюз за възможен конфликт на интереси. Решението съобщи министърът на селското стопанство Мирослав Томан, съобщи БТА.

Бабиш е подложен на натиск от разрастващи се протести с настоявания да подаде оставка, отбелязвах Ройтерс. 

Решението за временно спиране на свързаните със селското стопанство субсидии за развитие, но не на преките плащания, получавани от всички фермери, подчертава опасността, пред която е изправен премиерът милиардер, след като изградената от него компания е заплашена от обвинения в конфликт на интереси.

Още по темата

Бабиш прехвърли своя конгломерат „Агроферт", включващ над 250 предприятия, в доверителни фондове, преди да стане министър-председател през 2017 г.

Миналата седмица в публичното пространство изтекоха заключенията от извършена от Европейската комисия предварителна проверка за възможни конфликти на интереси. Според направената оценка Бабиш е продължил да бъде в конфликт на интереси във връзка с европейските субсидии, въпреки че е извършил прехвърляне в доверителни фондове.

Премиерът отхвърли резултатите от проверката. Той я нарече съмнителна и определи инспекторите като некомпетентни. Според него няма опасност Чехия да трябва да връща получени от ЕС средства.

„Агроферт" има право на финансиране за развитие. ЕК временно спря плащанията от ЕС. Чешкото правителство продължава да плаща чрез държавния бюджет.

Министерството на селското стопанство е първото ведомство, което временно спира финансирането, предоставяно на „Агроферт" от февруари 2017 г., когато влезе в сила ново законодателство за конфликт на интереси. 

Това не включва преките субсидии, които селските стопанства автоматично имат право да получават съгласно общата селскостопанска политика на ЕС.

Ръководителят на агенцията за субсидиите към министерството на селското стопанство каза, че този ход е предпазна мярка, „въпреки че не сме съгласни със заключенията на предварителния доклад", посочва още БТА.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Кадър на деня за 19 септември