IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank: ЕЦБ е във валутна война заради еврото

Същевременно централните банки по света са притеснени за силата на техните валути

21:47 | 28.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Вижданията на Европейската централна банка за еврото от тази седмица са равносилни на обявяване на „валутна война“. Поне на това мнение са в Commerzbank – една от най-големите германски банки.

Еврото поевтинява през последните дни, след като управителят на Холандската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ заяви Клаас Кнот, че европейската институция има инструментите, включително намаляване на лихвените проценти, да предотврати подсилване на валутата.

„Това, разбира се, е нещо, което ние наблюдаваме много, много внимателно“, посочи Кнот пред Bloomberg. По думите му това е един от факторите, които ще се вземат предвид при оценката на това накъде върви инфлацията.

„Времето на комуникационната кампания на ЕЦБ говори, че тя не иска да забавя скоростта на поскъпване на еврото, но иска да наложи определени нива на валутни курсове“, заяви ръководителят на звеното за валутни стратегии на Commerzbank Улрих Льойхтман. „Можем само да интерпретираме това, че ЕЦБ де факто обяви валутна война“, допълва той.

Коментарите бяха направени на фона на продължаващите притеснения на централните банки по света за силата на техните валути, които пречат на възстановяването от пандемията от коронавирус. Новият министър на финансите в САЩ Джанет Йелън заяви, че страната няма да се опитва да отслаби долара, за да спечели преимущество за сметка на други държави, и ще работи срещу всякакви ходове на други страни за преследване на подобна стратегия.

Коментарът на Кнот е „подсилен от други слухове, идващи от ЕЦБ“, посочи още Льойхтман.

Друг член на УС на ЕЦБ – Оли Рен, също повтори думите на Кнот в четвъртък.

„Със сигурност сме готови да използваме и коригираме всички наши инструменти, както бъде подходящо“, каза финландският гуверньор в интервю за Bloomberg. „Наблюдаваме отблизо развитието при валутните курсове, особено по отношение на прогнозите за инфлацията“.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн направи подобен коментар още през септември, който би могъл да се интерпретира като притеснение за скоростта на поскъпване на еврото, посочи още Льойхтман. Според него има подозрения, че някои представители на ръководството се опитват да манипулират стойността на еврото спрямо долара. Според него може да има и други „вербални“ намеси.

„Няма оправдание за манипулирането на равнището евро-долар, поне не за централна банка, която обещава да прави обратното“, коментира още той. „Поведение от такова естество е много по-вероятно да причини ответни действия от други централни банки, което на свой ред ще доведе до валутна война, освен ако всички не се вразумят отново“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още