Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Commerzbank вика на помощ консултантите от McKinsey

Втората по големина германска търговска банка е принудена да осъществи широки реформи и да свие още повече разходите си

Commerzbank вика на помощ консултантите от McKinsey

Снимка:

Втората по големина германска търговска банка Commerzbank AG е възложила на McKinsey & Co. да преразгледа нейния бизнес модел. Това би могло да означава, че планираната през лятото разходна програма може да включва и по-широко преструктуриране.

В рамките на мандата консултантската компания разглежда двете основни области, които се фокусират върху частните клиенти и корпоративния бизнес, предава Bloomberg, позовавайки се на запознати с въпроса източници. Процесът на проверка ще продължи до юни.

Още по темата

Говорителите на McKinsey и Commerzbank са отказали коментар по темата.

Изпълнителният директор на Commerzbank Мартин Цилке е подложен на натиск, след като важни акционери - включително федералното правителство на Германия, отхвърлиха в неофициални разговори обявените през миналата година цели за икономии като недостатъчно амбициозни.

Тогава банката обяви, че работи върху допълнителни свивания на разходите. Включването на McKinsey обаче предполага, че се обмислят по-дълбоки промени.

Базираната във Франкфурт банка се бори с ниска доходност, откакто по време на финансовата бе спасена от държавата. Цената на акциите загуби 99 процента в сравнение с предкризисното равнище. Под управлението на Цилке понижението е с 60 процента.

Ангажирането на McKinsey се случва, след като бе представено поръчано от германското правителство проучване на Commerzbank от Boston Consulting Group, според което целите за намаляване на разходите могат да бъдат удвоени или дори утроени, както съобщи Bloomberg през февруари.

Проучването също така препоръча сериозни съкращения в клоновата мрежа и спиране до планираното международно разширяване в сферата на корпоративните клиенти.

Едва преди две седмици международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) понижи рейтингите на  Commerzbank, Deutsche Bank и други германски финансови институции заради  икономическото въздействие от коронавируса. За Commerzbank S&P понижи кредитния рейтинг с една степен до "BBB +", прогнозата остава "отрицателна".

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Световната банка: Covid застрашава напредъка в здравеопазването и образованието