IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветослав Цачев: Има голяма вероятност Украйна да фалира

Световните пазари ще устоят на сътресенията в страната, смята анализаторът на Елана Трейдинг

22:15 | 05.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цветослав Цачев: Има голяма вероятност Украйна да фалира

Събитията в Украйна няма да доведат до съществени сътресения на пазарите, каза в ефира на телевизия и радио Bulgaria On Air ръководителят на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг Цветослав Цачев. Това е така, тъй като ситуацията там е временна и инвеститорите са наясно, че колебанията, които се наблюдават на пазарите, ще са краткосрочни.

"Логично, едни от най-силните реакции са в Русия, която е пряк участник в събитията. Наблюдаваният спад на рублата там крие не толкова държавен риск, колкото пазарен, тъй като в последните години Русия е направила значителен напредък към либерализиране на икономиката", сподели експертът.

"В това отношение ключовата роля за стабилизирането на националната валута е на централната банка на страната, докато инвеститорите по-скоро са в период на изчакване, отколкото в бягство на капитали. До момента банката се справя, но все пак това не може да продължава вечно", смята Цачев.

"Реакциите в Европа от своя страна са доста по-оживени на фона на тези в САЩ, но също не може да се говори за паника. Разбира се, инвеститорите са притеснени и миналата седмица се наблюдаваше по-активна разпродажба на акции, но ситуацията в момента няма нищо общо с наистина притеснен пазар", каза експертът.

Що се отнася до украинската икономика, тя най-вероятно ще фалира при текущото развитие на нещата, прогнозира Цачев, тъй като облигационният пазар няма да финансира държавата, докато тя не получи сериозна външна финансова подкрепа. Доверието на инвеститорите е нулево, понеже няма никакви гаранции, че страната няма да изпадне в неплатежоспособност.

Затова първата стъпка към стабилизирането на обстановката там е постигането на консенсус между Запада и Русия и последваща директна финансова помощ за Украйна от страна на държавите, смята той.

На пазарите не може да се говори за прехвърляне на капитали в злато като финансово убежище, категоричен е Цачев, тъй като повишението на цената на ценния метал е незначително.

„Миналата година имаш по-голям спад, отколкото е покачването сега”.

У нас реакцията на инвеститорите е спокойна и разумна, въпреки близостта на България до събитията и предполагаемите им отражения върху родната икономика. Наблюдава се намаляване на оборотите на борсата, като разпродажбите са сравнително ограничени.

„Разбира се, има притеснение сред българските инвеститори, най-вече заради силните им печалби, реализирани през миналата година, но те просто изчакват, защото знаят, че става въпрос за краткосрочни ефекти”, каза Цачев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
d333
преди 10 години
А... ами, че тя направо си е фалирала. Даже и ще я дофалират скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още