IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да вложиш в тиранозавър рекс вместо в облигации

Клиф Хартоно от Three Arrows Capital препоръчва вкаменелости на колекционери като имиджова инвестиция

22:15 | 15.11.16 г.
<p lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0cm; font-weight: normal">
	<em>Снимка: <font color="#000000"><font face="Times New Roman, serif"><font size="2">Tannen Maury, Bloomberg News</font></font></font></em></p>

Снимка: Tannen Maury, Bloomberg News

Управляващият директор на Three Arrows Capital Клиф Хартоно открил бизнеса за вкаменелости, след като се занимавал с традиционни инвестиции.

„През 2010 г. бях назначен на работа в Лондон и първото, което направих е да посетя Природонаучния музей. Бях впечатлен от вкаменелостите, които видях там и си помислих, че ако бях милиардер щях да имам някоя от вкаменелостите на стената в хола си, а не някоя картина. Прекарах две години в проучване след зародилия се интерес и се хвърлих към неизвестното“.

Пред Bloomberg TV той споделя, че му е отнело години наред да се подготви, след което е започнал да посещава различни разкопки и да създава мрежа от доставки.

Клиф Хартоно разкри, че на всеки две години се правят търгове от Sotheby's и Christie's и все повече хора колекционират фосили.

Той напомни, че такава страст и хоби към вкаменелостите са имали императорите от древността Августин и Константин I, търсейки доказателство на морски чудовища и дракони. Леодардо да Винчи също е колекционирал и съхранявал вкаменелости.

„През 1800 г. е било много престижно да отидеш в Оксфорд или Кеймбридж, за да колекционираш вкаменелости, защото е демонстрирало вашата образованост и разбиране  на теорията на еволюцията и стойността на тези фосили от гледна точка на природните науки. През последните години, това, което движи пазара са филмите за Джурасик парк. Първият филм завладя въображението на публиката и това се видя от ръста на цените на аукционите, обяснява инвестиционният мениджър. "През 1997 г. най-скъпият фосил на най-запазения скелет на тиранозавър рекс за времето си беше продаден на търг за 8 млн. долара.“

Финансистът смята, че пазарът за подобен тип имиджови инвестиции е по-развит в Европа и САЩ, отколкото в Азия. Специализирани аукциони организират търгове на всеки две години, където може да се наддава за различните фосили.

„Ако сравняваме изкуството с инвестиционна категория, старите картини са като акциите на сините чипове, инвестицията в току-що започващ артист е като да влагаш в стартъп. Бих сравнил вкаменелостите като облигации, защото те винаги ще запазят първоначалната си стойност, изискват големи разходи за откриване, изваждане и съхраняване", посочи Клиф Хартоно.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още