Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Даниел Дончев: Някои секторни компании показват добри резултати

Европейски фирми отчитат спад на печалбите си с около 25% за първото тримесечие, посочи главният инвестиционен директор на „Експат Асет Мениджмънт"

гледано: 5072   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
На американския пазар компаниите, които са част от най-големия индекс S&P 500,
при близо 66-70% оповестени резултати, показват около 9% спад на ръстовете в печалбите. 65% от компаниите показаха малко по-добри резултати от очакваните, останалите 35% - по-лоши резултати. За това информира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие”, Даниел Дончев, главен инвестиционен директор и член на борда на директорите на „Експат Асет Мениджмънт". 
Още по темата

Той посочи, че при приходите картината е подобна - 61% от компаниите са с по-добри приходи от очакваните от анализаторите, а 39%- с по-лоши. 

По думите на Дончев резултатите спрямо очакванията са на 10-годишно дъно.

Много по-различно е в секторно отношение. Компании, които са по-устойчиви и по-нециклични, дори в тази среда успяват да покажат добри резултати. Технологичните компании са такъв пример, здравеопазването се справя доста добре, както и комуналните услуги”, смята главният инвестиционен директор на „Експат Асет Мениджмънт". 

Дончев обясни, че този тип сектори, които не са засегнати от кризата с коронавируса, се представят добре, докато точно обратното е при петролните компании

“При тях има дълбок спад на печалбите. Има и някои финансови компании, на които също им се отразява много лошо и печалбите спадат драстично. След тях можем да наредим и такива компании, които се занимават с продажба стоки и услуги, които не са от първа необходимост”, поясни той.  

Експертът потвърди, че ситуацията е подобна в Европа и Азия и дори резултатите са по-лоши. 

В Европа спадът на печалбите е около 25% за първото тримесечие. Но в Европа има повече засегнати компании. А в Азия сезонът на отчетите е на по-ранен етап и нямаме представителна извадка”, каза главният инвестиционен директор.
Той припомни, че част от компаниите или отказаха да изплащат дивидент, или спряха обратното изкупуване на своите акции.

Много компании се въздържат от прогнози до края на годината. Те са предпазливи в тази среда, не могат да кажат дали могат да постигнат заложените цели”, поясни Дончев. 

Според него ситуацията е доста сложна за инвеститорите, защото нямат сигурност и прозрачност, каквито са имали предните години. 

Виждаме голяма разлика в представянето на отделните сектори. Тези компании, които най-много пострадаха - авиосектора, туризма, развлекателния бизнес - са с големи спадове, защото инвеститорите не могат да преценят пълната картина в момента. Ще има и немалко фалити в тези сектори”, прогнозира Даниел Дончев . 

Ще пренаредят ли инвеститорите портфейлите си? Как щеше да изглежда сезонът на отчетите, ако не беше Covid-19?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости от предаването "В развитие" вижте тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Виктор Орбан взе на мушка Вера Йоурова, нарекла страната му "болна демокрация"