IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните от Германия избутаха европейските индекси нагоре

За кратко индексите бяха на червена територия заради спада в потребителското доверие в САЩ

20:08 | 24.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Данните от Германия избутаха европейските индекси нагоре

Днес водещите европейски индекси за кратко бяха на червена територия след информацията за спада на потребителското доверие в САЩ, но повечето от тях приключиха днешната сесия с повишения след оптимистичните данни бизнес активността в Германия, пише MarketWatch.

Германският Dax 30 се повиши с 0,3% до 8664,60 пункта. Френският САС 40 се увеличи с 0,6 на сто и затвори при 4195,61 пункта. Британският индекс FTSE 100 нарасна с 0,2% до 6571,46 пункта.

Индексът Stoxx Europe 600 прибави 0,2% и затвори при 313,20 пункта, след като в понеделник отчете най-голямата еднодневна загуба за септември.

Най-голямо движение в общоевропейския индекс имаха книжата на Total SA. Те поскъпнаха с 2,6%, след като Barclays повиши оценката на акциите на нефтения гигант от „подценени“ на „равна по тегло“. Анализаторите коментират добрите новини за пазарната капитализацията на компанията, като „достатъчни, за да ни убедят, че тя може да конролира капиталовите си разходи“.

Акциите на Telecom Italia SpA поскъпнаха с 1,7 на сто. Тези на Telefonica SA се покачиха с 0,2%. Днес двете компании постигнаха споразумение, в което испанската компания ще придобие контрол над дела на Telco – най-големият акционер в италианския телеком.

Акциите на Carnival PLC поевтиняха с 5,6% на борсата в Лондон, след като печалбата на една акция за третото тримесечие спадна от 1,53 долара на 1,38 долара на годишна база.

Акциите на Nokia Oyj, която не е включена в индексите, поскъпнаха с 2,4%, след като Международната търговска комисия на САЩ (International Trade Commission, ITC) заяви, че НТС са нарушили правата върху два от патентите на финландската компания.

Цената на книжата на Stora Enso Oyj се смъкнаха с 1,6%, защото Credit Suisse понижи оценката на компанията за преработка на целулоза и производство на хартия от „позитивна“ на „неутрална“.

Инвеститорите отчетоха подобрението на бизнес климата в Германия през септември. Германският индекс на бизнес климата Ifo се е подобрил по-малко от прогнозираното през септември, сочат данните на Института за икономически изследвания.

За кратко индексите регистрираха понижения след изнесените данни за потребителското доверие в САЩ. През септември потребителите са по-недоверчиви в сравнение с август, защото са притеснени от трудностите при намирането на работа. Същевременно цените на жилищата в САЩ продължават да растат с бързи темпове.

Инвеститорите в Европа следят зорко данните от САЩ, защото те ще сигнализират кога Федералният резерв ще започне да намалява обема на месечната си програма за количествени улеснения в размер на 85 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още