IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денят на енергийната зависимост на Европа настъпва все по-рано

Старият континент все по-бързо изчерпва собствените си енергийни източници и все повече разчита на внос

11:29 | 16.05.14 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Денят на енергийната зависимост на Европа настъпва все по-рано

Денят, в който Европа изчерпва собствените си енергийни източници, с които да задоволи годишното потребление, и започва да разчита на внос, настъпва все по-рано всяка година, изчисляват от Европейския алианс за енергийна ефективност на сградите (EuroAce).

Докладът на EuroAce за деня на енергийната зависимост на Европа ще бъде представен днес пред Енергийния съвет в Атина, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Делът на вносните изкопаеми горива от потреблението в Европа се е увеличил от 43% през 1995 г. до 54% през 2011 г., отчита организацията. Повишението се дължи основно на засиленото потребление на енергия от сградите. Същевременно вътрешното производство на енергия непрекъснато намалява.

Данните на европейската статистическа служба Евростат сочат, че през 2012 г. производството на петролни продукти се е свило с 10 на сто на годишна база, а на природен газ – с 6%. Ръст отбелязва единствено производството на енергия от възобновяеми източници – с 9%.

Същевременно вносът на природен газ се е удвоил за периода 1994 – 2012 г., макар че през 2012 г. е отбелязан известен спад на внесените количества газ и петрол спрямо 2008 г. - точно преди началото на кризата.

Заради негативните тенденции денят, в който Европа изчерпва собствените си енергийни източници, с които да задоволи годишното потребление (т. нар. ден на енергийна зависимост), се измества все по-рано всяка година, посочва се в доклада. През 1995 г. този ден е настъпил на 26 юли, а през 2011 г. - на 11 юни, т. е. периодът на енергийна независимост се е съкратил с 38 дни.

Според алианса за енергийна ефективност обаче подобряването на енергийната ефективност на сградите с 40 на сто ще отложи деня на енергийна зависимост на Европа до 26 октомври, а вносът на източници на енергия ще се свие с 80 на сто.

„Подобно намаление на вноса на енергийни източници ще освобождава до 335 млрд. евро годишно под формата на неосъществени разходи за внос на енергия. Тези средства могат да бъдат насочени към подобряването на енергийната ефективност в ЕС“, коментира Ейдриън Джойс, директорът на EuroAce.

Алиансът е правил изчисленията си на базата на доклада на Fraunhofer Institute, който беше публикуван през октомври миналата година и според който подобряването на енергийната ефективност в Европа ще понижи вредните емисии с над 50% и ще повиши дела на възобновяемите източници на енергия в енергийния микс до 35%.

Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Даааа. Как да намалим консумацията на сградите, като това ще направи жителите на Европа по-свободни? Тези милиарда евро, ще останат всъщност в джобовете на хората а това не е хубаво. Нали това е инструмента да ги поробваме - бачкайте и прекляняйте главица, че усещате чатала на врата :) Майстори са, няма спор. Хем натискат чатала, хем така тънко, че бройлерите не го усещат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
аз не мога да разбера инвестора, защо не преписват и от тоя site RT.COM ето една красива статия например ето ви материал да го постнете даже и картинки има ... :)))Gazprom to sign monumental gas deal with Chinahttp://rt.com/business/159880-gazprom-china-russia-cnpc/И инвестора, тази страница не е баш като CNN, NBC, ABC и т.н. има и не само про-американски статии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Явно един от двама ни е ***, но кой?! хахаха... Предлагам да го изясним това! Би ли посочил кога и къде съм написал такова нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
Nikola666
преди 9 години
Ти не беше ли написал в един пост че живееш в Австрия? Сега пък пишеш за "тука нас" и Булгаргаз. Да не те гони и раздвоението?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
Nikola666
преди 9 години
Ти не беше ли написал в един пост че живееш в Австрия? Сега пък пишеш за "тука нас" и Булгаргаз. Да не те гони и раздвоението?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
Май съдбата на Южен поток ще се решава в спешен порядък около Коледа.... хаха!Жужо Плювналиев докато превъоръжава българската войска за решителен отпор на Русия, да разпореди проверка на комините на президентството и изграждане на бункер за *** в мазето на Дондуков 2!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Ей сега е моментът всички евро-лемури, ама всички и Йотингер, и Фюле, и Мюле.... да вадят пари и да почват да цакат с германски ли, с европейски или с лични, но да плащат! Да почват да нагнетяват! Щото като се надуваха на Мейдана пред микрофоните, други песни пееха!А каква зима ни чака тука нас, просто не е истина! Веднага да се включват експертите, дето тука ми обясняват ежедневно как се кара газ от Америка и да се хващат за кофите и да почват да пренасят, щото Булгаргаз явно няма да може да си нагнети каквото там му се полага... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Брюксел. Европейската комисия се е опитала да разреши проблема с транзита на руски газ през Украйна, като е предложила най-големите европейски потребители сами да купуват и да инжектират газ в подземните хранилища в Украйна. По този начин Европа ще си осигури безпрепятствени доставки на газ през идващата зима.Досега с тази дейност се занимаваше Украйна, но сега тя отказва да плаща дори за текущото си потребление на газ. Страната не разполага с нужните средства, за да купи минималните осем милиарда кубически метра газ за инжектиране в газохранилищата, които по текущата цена на суровината ще струват около 4 млрд. долара.Според информиран източник в рамките на неофициални консултации по този въпрос няколко компании са поискали от ЕК политически гаранции за това, че инжектираният в украинските хранилища газ няма да изчезне и техните права на собственост няма да бъдат нарушени. Комисията обаче не е могла да даде такива гаранции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Мдааа... това не ви е Евровизия!Както каза Путин на една пресконференция в Германия преди 1-2 години: "Честно казано, не ви разбирам! Не искате да развивате ядрена енергетика, не искате да купувате от нас природен газ - с какво ще изграждате икономика? На дърва ли? Даже и за дърва пак трябва да дойдете в Сибир!" хехе...Този ЕС трябв аспешно да бъде разпуснат, защото в Брюксел трайно се настани и вече се възпроизвежда някаква странна интелектуална субстанция на третия пол, която определено е откъсната от реалността!Ще опаковаме сградите, за да спрем да харчим енергия. Когато спрем и да произвеждаме, съвсем ще станем независими от енергия! Даже няма какво да харчим пари да изолираме сградите - още по-добре и по-евтино е да копаем пещери дълбоко под земята и там да караме на завет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още