Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Експерт: Хакерската атака срещу Colonial Pipeline е типичен терористичен акт

При атаката срещу тръбопровода в САЩ извършителите имат подкрепата на вражески правителства, посочи Явор Колев

Експерт: Хакерската атака срещу Colonial Pipeline е типичен терористичен акт

Снимка: Unsplash.com

В последно време станахме свидетели на много кибератаки, в които се предполага, че участват държави като Китай и Русия. Хакерската атака срещу най-големия тръбопровод за пренос на горива в САЩ Colonial Pipeline е типичен терористичен акт, извършен срещу правителството на САЩ. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria експертът по киберсигурност Явор Колев.

Още по темата

Той напомни, че в България в последните години стотици частни потребители и компании бяха атакувани с цел получаване на откуп.

„Този случай (Colonial Pipeline) обаче не мога да го квалифицирам, тъй като представлява кибератака от неприятелски държави. Това е от стратегическо значение, което ще предизвика един ответен отговор на всички правоохранителни агенции не само в САЩ, а и на всички държави от блока и от демократичната общност“, коментира експертът по киберсигурност.

По думите на Колев тези прояви са трансгранични, осъществяват се от територията на много държави и се изисква да бъдат разследвани при много добро международно взаимодействие, за да бъде установена атаката.

Явор Колев смята, че при атаката срещу Colonial Pipeline извършителите имат подкрепата на вражески правителства и не се притесняват от разкриване на цялата информация за атаката.

„В бъдеще едно от основните оръжия на войната ще бъдат кибератаките, защото дават възможност за нанасяне на големи последствия за кратко време. В този смисъл трябва да се предприемат нужните мерки, за да се осигури една много сериозна защита на цялата инфраструктура на всяка една държава“, посочи той.

Явор Колев препоръча да се въведат международни норми, които да бъдат спазвани от всички държави.

„Преди всичко трябва да имаме сериозно законодателство, което да дава възможност за съответна реакция при нарушаване на правата на една или друга държава“, категоричен е експертът по киберсигурност.

Лесно ли се установява откъде идват кибератаките? Навлизаме ли в нова студена война в киберпространството? Какво ще е развитието на нормите, засягащи поведението на държавни и недържавни играчи?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
BioNTech започва тестове за mRNA ваксина срещу рак