Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

ЕС инвестира 275 млн. в строежа на ЖП линия от Истанбул до границата с България

Очаква се споразумението за строеж между турски и европейски представители да бъде подписано на 28 февруари в Истанбул

ЕС инвестира 275 млн. в строежа на ЖП линия от Истанбул до границата с България

Снимака: Ройтерс

Споразумението за финансиране на най-големия съвместен проект между Европейския съюз (ЕС) и Турция за изграждане на железопътна линия от метрополната зона на Истанбул до турско-българската граница ще бъде подписан на 28 февруари, като неговата обща инвестиционна стойност се оценява на приблизително 1 млрд. евро, съобщават от Делегацията на ЕС за връзки с Турция. 

Още по темата

ЕС ще предостави 275 млн. евро за проекта в Турция. Европейският комисар за мобилността и транспорта Виолета Булц и турският транспортен министър Мехмет Джахит Турхан ще се срещнат в Истанбул, за да присъстват на подписването на споразумението по време на церемония в двореца Долмабахче.

Строежът на ЖП линията е част от инвестиционното портфолио на ЕС в Турция, като ще бъде финансиран чрез Инструмента за предприсъединителна помощ (Instrument for Pre-Accession Assistance -IPA) за периода 2014-2020 г.

По повод церемонията в Долмабахче Булц заяви, че с подписването на договора ЕС и Турция още веднъж показват, че могат да работят „ръка за ръка“ в полза на своите граждани.

„Турция е мост между Изтока и Запада и ние сме ангажирани да използваме пълния потенциал на нашето сътрудничество“, добави още еврокомисарят.

Новата ЖП връзка ще осигури безопасна, високоскоростна и чиста връзка за товари и пътници между станция Халкали в Истанбул и българо-турския гранично-пропускателен пункт Капитан Андреево-Капъкуле.

Двойната електрифицирана линия ще разполага с проектна скорост от 200 км/ч, ползвайки най-модерните системи за сигнализация, съвместими със стандартите на ЕС.

След като бъде построена, линията може да донесе значителни ползи както за потребителите, така и за производителите до 1,6 млрд. евро. Предприятията ще се радват на икономически по-надеждни транспортни услуги.

Транспортът е ключов сектор на сътрудничеството между ЕС и Турция, както е подчертано в съвместната декларация след политическия диалог на високо равнище между ЕС и Турция през ноември 2018 г. и в транспортния диалог на високо равнище през януари 2019 г.

На 28 февруари 2019 г. европейските и турски лидери ще се съберат в двореца Долмабахче в Истанбул, за да проведат икономически диалог на високо равнище между ЕС и Турция.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Кадър на деня за 19 септември