Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

ЕС премахва ограниченията за пътуване на гражданите на 11 държави

Сред тях са Австралия, Канада, Нова Зеландия, Южна Корея, Япония

От утре (31 юли) държавите членки на Европейския съюз (ЕС) трябва да премахнат постепенно ограниченията за пътуване за гражданите на Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, съобщават от пресслужбата на Съвета на ЕС.

Китай е в процес на потвърждение при реципрочност на мерките, допълва се в съобщението.

Критериите за определяне на третите страни, за които настоящото ограничение за пътуване трябва да бъде премахнато, обхващат по-специално епидемиологичната обстановка и ограничителните мерки, вкл. физическата дистанция, както и икономическите и социалните съображения. Те се прилагат кумулативно.

По отношение на епидемиологичната ситуация, изброените трети страни трябва да отговарят на следните критерии: броят нови случаи на заразени с коронавирус през последните 14 дни на 100 000 жители да е близък или под средното за ЕС; стабилна или намаляваща тенденция на нови случаи за 14 дни; цялостен отговор на вируса, цялостен отговор на COVID-19, като се вземе предвид наличната информация, включително относно аспекти като тестване, наблюдение, проследяване на контакти, ограничаване, лечение, надеждност на информацията и други.

Реципрочността също трябва да се взема предвид за всеки отделен случай.

Жителите на Андора, Монако, Сан Марино и Ватикана трябва да се считат за жители на ЕС за целите на тази препоръка, посочват от Съвета.

Страните, свързани с Шенген (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария) също са включени в тази препоръка.

 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Аспарух Илиев
Още по темата: Свят

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Световната банка: Covid застрашава напредъка в здравеопазването и образованието