IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС задвижи одобрението на Парижкото споразумение за климата

Поне 55 държави трябва да ратифицират договора за намаляване на количеството серен диоксид в озоновия слой

17:58 | 30.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

28-те министри на околната среда от Европейския съюз задвижиха процедурата по одобрение на Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, съобщи БТА.

Решението поставя начало на ратификацията на ниво ЕС.

Следващата стъпка е текстът да получи съгласието на депутатите в Европейския парламент в Страсбург другата седмица, а после отново да се върне за подпис при министрите.

Процедурата е политически важен и символичен сигнал, защото ЕС ще може да внесе в ООН ратификационните документи.

За да влезе в сила, Парижкото споразумение се нуждае от ратификацията на поне 55 държави, представляващи повече от половината изхвърляни емисии в атмосферата.

ЕС беше сред най-силните застъпници на обвързващия договор и се ангажира с амбициозни цели за намаляване на количеството серен диоксид в озоновия слой – поне 40% до 2030 г.

Министерското решение беше определено като „историческо“ от комисаря по климата Мигел Ариас Канете: "Сега предизвикателството за всички страни е да превърнат обещанията от Париж в действащи политики".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още