IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари започват седмицата със спад в очакване на заседанието на Фед

Секторът на суровините на Стария континент се понижи с 1,4%

20:19 | 15.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси започнаха седмицата със спад, а глобалните инвеститори са съсредоточени върху заседанието на Федералния резерв тази седмица, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши без промяна, неутрализирайки по-ранни ръстове. Секторът на туризма и забавленията постигна ръст от 2,3%, а този на суровините отбеляза спад от 1,4%. Големите борси в Европа поеха в различни посоки към края на търговията.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е надолу с 0,17% до ниво от 6749,70 пункта. Германският DAX се понижи с 0,28% до равнище от 14 461,42 пункта. Френският CAC 40 също се озова на червена територия със спад от 0,18% до ниво от 6035,97 пункта.

Федералната комисия за отворените пазари трябва да проведе среща на 16 и 17 март и някои анализатори очакват, че американската централна банка ще ревизира нагоре прогнозата си за БВП след пакета от мерки за стимулиране на икономиката на стойност 1,9 трлн. долара, който предвижда директни плащания на до 1400 долара за повечето американци.

Комисията трябва да обяви и решението си за лихвите. Облигационният пазар вероятно ще бъде повлиян от знаците от Федералния резерв през идната седмица. Инвеститорите в облигации наблюдават и дали представителите на Фед ще променят прогнозите си за лихвените проценти, които сега не включват повишения на лихвите до 2023 г.

На Wall Street индексите отстъпиха от рекордните си върхове в началото на сесията.

Обратно в Европа Германия и Италия станаха поредните страни, които замразиха използването на ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет заради възможни странични ефекти, въпреки че Световната здравна организация заяви, че няма връзка между ваксината и нараснал риск от тромби. Книжата на AstraZeneca поскъпнаха с 0,4% в понеделник.

В петък ръководителят на здравните служби в Германия предупреди, че е започнала трета вълна на заразени с коронавирус.

Близо до върха на Stoxx 600 цената на акциите на финландския телекомуникационен гигант Nokia нарасна с 3%, след като компанията си партнира с Amazon, Microsoft и Google за създаването на нови базирани в облак 5G радио услуги.
Книжата на Danone поскъпнаха с 2,9%, след като президентът и главен изпълнителен директор Еманюел Фабер беше отстранен заради натиск от инвеститори активисти.

Цената на акциите на Stellantis се повиши с 2%, след като Deutsche Bank започна да отразява книжата на компанията, получена след сливането на Peugeot и Fiat Chrysler, с рейтинг „купувай“.

На дъното на европейския индекс на сините чипове книжата на холандката банка ABN Amro поевтиняха с 5% след разширяване на разследване на холандската прокуратура, за което предаде Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още