IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирми от ЕС или САЩ ще участват в управлението на транзита на газ през Украйна?

Украинският парламент реши да обсъди проектозакон за създаването на съвместната компания, но не уточни дата за дискусията

10:57 | 20.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Фирми от ЕС или САЩ ще участват в управлението на транзита на газ през Украйна?

Украинският парламент реши вчера да бъде обсъден проектозакон, който да позволи съоръженията за транзит на природен газ да бъдат отдадени на консорциум с участието на фирми от Европейския съюз (ЕС) или САЩ, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Освен тръбопроводите, консорциумът трябва да управлява и газохранилищата, отбелязва изданието.

Все още обаче не е определена дата, на която да се проведе дискусията.

Предвижда се Украйна да държи 51% от съвместната компания, а на чуждите партньори да бъде предложен дял от 49%.

Русия спря газа за Украйна за трети път през последните 9 години заради спор за цените и политическото напрежение между двете държави. Киев отчаяно иска да намали зависимостта си от руския газ, но същевременно трябва да осигури по-надежден транзит за руския газ за Европа.

Правителството заяви, че съвместното предприятие ще привлече достатъчно инвестиции и ще премахне необходимостта от изграждането на газопровода „Южен поток“, с който Русия иска да заобиколи територията на Украйна и директно да доставя синьо гориво за Югоизточна и Централна Европа.

Предвижда се и засилване на капацитета на съоръженията, така че Украйна да има възможност да получава газ от европейските държави.

"Ако европейците се присъединят към тази компания, Русия няма да строи Южен поток", заяви премиерът на Украйна Арсений Яценюк пред украинските депутати.

България „замрази“ работата си по „Южен поток“, след като Брюксел се противопостави на проекта заради несъответствието му с европейското енергийно законодателство. Въпреки намесата на европейските власти, няколко държави, сред които Австрия, България, Италия и Сърбия, подкрепят проекта.

Реализацията на газопровода обаче заплашва да лиши Украйна от транзитни такси.

ЕС внася около 30 процента от нужния природен газ от Русия, като около една пета от него се транзитира през Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още