IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френското правителство обеща нови данъчни облекчения

Кабинетът реши на извънредна среща да не подава оставка и да продължи с ключовите реформи въпреки съкрушителната загуба на евроизборите

17:56 | 26.05.14 г.
<p>
	Премиерът на Франция Манюел Валс (вляво) и президентът Франсоа Оланд (вдясно).<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Франция Манюел Валс (вляво) и президентът Франсоа Оланд (вдясно). Снимка: Ройтерс

Премиерът на Франция Манюел Валс обеща допълнителни съкращения на данъците за домакинствата с най-ниски доходи и средната класа, както и за бизнеса, заради съкрушителната загуба, която управляващите социалисти претърпяха от крайнодесния и антиевропейски Национален фронт на Марин льо Пен, съобщава АП.

Френското правителство освен това реши по време на спешна среща да не подава оставка и да продължи с реформите. Засега обаче президентът Франсоа Оланд, министрите и пресслужбата на правителството на Франция отказват да дадат подробности за решенията, взети на срещата.

По-рано тази сутрин Валс коментира пред радио RTL, че „страната отдавна е изпаднала в криза на идентичността – криза за мястото на Франция в Европа и мястото на Европа във Франция“.

„Ние имаме нужда от друга ориентация към Европа, за да се справим със засилващия се популизъм“, посочи още Валс. „Политиката на голямото европейско единство е благородна. Мисля, че Европа продължава да бъде един вълнуващ проект“, заключи той.

Френският премиер подчертава, че резултатите от вота показват необходимостта от намаляване на данъците след няколко години на икономии и увеличаване на данъчното бреме заради кризата и бюджетната консолидация.

Лидерът на крайнодесния и евроскептичен Национален фронт Марин льо Пен през последните години смекчи образа на партията, основана от баща ѝ Жан-Мари льо Пен, и успя да привлече избиратели с популистки послания против статуквото. Марин льо Пен обвини европейската бюрокрация за безработицата и имиграцията във Франция, за високите цени и все по-отслабващото глобално влияние на страната.

Зад широката ѝ усмивка и убедителна реторика обаче се крият тежки крайности. Бащата на Марин – Жан-Мари льо Пен, беше цитиран този месец да казва, че огнище на вируса Ебола би могло да опази страната от имиграцията. Той често е обвиняван в расизъм и антисемитизъм.

Крайният Национален фронт най-вече е насочил усилията си срещу нарастващата мюсюлманска общност във Франция. Кметове членове на партията вече дадоха заявка, че ще забранят строителството на джамии, както и откриването на заведения за бързо хранене, предлагащи близкоизточна кухня.

Що се отнася до политиката на партията на европейско ниво, льо Пен настоява Франция да се откаже от еврото, както и евентуално да напусне Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още