IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GE с най-голям ръст в печалбата за последните шест тримесечия

15:01 | 15.07.05 г.
Автор - снимка
Създател
GE с най-голям ръст в печалбата за последните шест тримесечия
Щатският индустриален конгломерат General Electric Co. отчете ръст в печалбата си за изминалото тримесечие от 24%, което е и най-голямото повишение в печалбата за последните шест тримесечия. За добрите резултати е съдействало силното търсене на индустриалната продукция на компанията като самолетни двигатели и други продукти в областта на енергетиката.

За второто тримесечие от компанията отчетоха печалба от 4.6 млрд. долара, или 44 цента на акция, в сравнение с реализираната през същото тримесечие на миналата година печалба в размер на 3.75 млрд. долара, или 36 цента на акция.

Приходите на втората по пазарна капитализация компания в света са нараснали с 13% до 41.6 млрд. долара.

За добрите резултати е съдействал ръстът от поне 10% в 11-те основни бизнес-звена на компанията, коментираха от там. Ръст на печалбата отбелязва и енергийното звено на компанията, с което то прекъсва спада си през последните 10 тримесечия.

Изпълнителният директор на компанията заяви, че резултатите за тримесечието са изключително добри, като в голямата си част те се дължат на добрите продажби на индустриална продукция в бързоразвиващи се региони като Китай, Индия и Източна Европа.

Именно към тези региони са насочени и усилията на компанията, за да се постигне търсения двуцифрен ръст в печалбата на компанията за настоящата година.

От General Electric завишиха долния диапазон на очакванията си за печалба за годината на 1.80-1.83 долара на акция от досегашните им очаквания за печалба между 1.78 до 1.83 долара на акция.

Печалбата на компанията напълно отговори на средните очаквания на анализаторите, като след изнасянето на резултатите акциите на компанията се повишиха с 45 цента на извънборсовия пазар до ниво от 35.63 долара за акция.

Анализатори коментират, че насочването на бизнеса на щатския конгломерат към развиващи се пазари като Китай, където правителството прави значителни разходи за строежи на магистрали, заводи и летища, ще се отрази благоприятно върху резултатите на компанията през следващите тримесечия.

От компанията очакват да удвоят продажбите си в Китай до 10 млрд. долара до 2008, което увеличение в сравнение с продажбите в размер на повече от 5 млрд. през настоящата година.

General Electric очаква приходите от международните пазари да се повишат до 120 млрд. долара до 2010 година от прогнозираните за тази година международни приходи в размер на 80 млрд. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още