IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия няма да приема бежанци от Гърция

ЕК отпуска 700 млн. евро за справяне с миграционната обстановка за период от три години

14:47 | 02.03.16 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бежанският лагер край Идомени. Хиляди хора са блокирани в Гърция в очакване да продължат към Западна Европа, след като Македония, Сърбия, Австрия и Словения въведоха &quot;тавани&quot; за приемането на хора. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бежанският лагер край Идомени. Хиляди хора са блокирани в Гърция в очакване да продължат към Западна Европа, след като Македония, Сърбия, Австрия и Словения въведоха "тавани" за приемането на хора. Снимка: Ройтерс

Германия няма да приема бежанци от струпаните по границата между Гърция и Македония. Това съобщи канцлерът на страната Ангела Меркел, която днес се срещна с хърватския си колега Тихомир Орешкович, предава БНР.

Хората в Гърция трябва да бъдат регистрирани от местните власти, допълва Меркел.

„Телевизионните кадри с разпръскване на имигранти в опит да достигнат до Западна Европа през Балканите показват неотложната нужда планираната за 7 март среща на върха на Европейския съюз (ЕС) да вземе решение за справяне с мигрантската криза“, посочи Меркел.

„Германия иска да прекрати политиката на свободно пристигане на бежанци на нейна територия и да се върне към нормалното действие на Шенгенската система. Страната прие бежанците, струпани в Унгария миналата година, но страни като Гърция имат условия да приемат бежанци и трябва да се справят с това“, поясни още германският канцлер.

Меркел обаче подчертава, че Гърция има нужда от подкрепата на целия ЕС и това ще е акцент на срещата на върха на страните от съюза, която ще се съсои следващия понеделник. 

Още вчера Меркел предупреди, че имигрантите на територията на Гърция трябва да бъдат регистрирани то властите в страната и чак тогава разпределени към другите държави от ЕС. Тя подчерта, че търсещите убежище нямат право да искат да получат такова от конкретна държава от съюза. „Има места за настаняване на бежанци в Гърция, които трябва да се използват. Ясно е: ние приемаме, че трябва да има механизъм за разпределение на хората и4 извеждането им от Гърция, която е външна граница на ЕС“, посочва германският канцлер.

Коментарът ѝ беше направен във връзка с ескалиращото напрежение на границата между Гърция и Македония край Идомени. В понеделник се стигна до сблъсъци между имигранти и македонската полиция заради опита им да съборят изградената ограда и да продължат през Македония и Сърбия към Западна Европа. Органите на реда разпръснаха хората със сълзотворен газ.

Междувременно гръцкият министър по въпросите на миграцията предупреди, че до няколко дни в Гърция на практика ще бъдат блокирани над 70 хил. търсещи убежище заради постоянно прииждащите нови хора от Турция през Егейско море.

Атина призовава и за максимално бързо стартиране на операцията на НАТО в Егейско море, която предвижда да спира трафика на хора от Турция към Гърция. Анкара обаче се възпротиви на провеждането на тестове в нейни териториални води.

Междувременно Европейската комисия (ЕК) обяви, че отпуска 700 млн. евро за справяне с миграционната обстановка за период от три години, съобщава БТА. За тази година се предвижда отпускане на 300 млн. евро, а за следващата и 2018 г. - по 200 млн. евро.

Предвижда се с тези средства да може да бъде осигурявана спешна помощ на държавите, които имат проблем с овладяването на потока от хора, търсещи убежище. Вероятно по-голямата част от тях ще бъдат предоставени на Гърция.

За да влезе в сила, решението подлежи на утвърждаване от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

Междувременно стана ясно, че ЕС ще върне днес от Гърция в Турция 308 имигранти – основно турци, мароканци и алжирци, които не отговарят на изискванията за предоставяне на убежище. ЕК отбелязва, че връщането на незаконните имигранти е залегнало в плана за общи действия между ЕС и Турция.

Всичко за кризата с бежанците в Европа четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
dmm
преди 8 години
Супер далавера, с чужда пита помен прави меркел. А ЕС сега да командирова 10 хеликоптера с картечари и повече картечници, като се зададе корабчето от турция, ред пред носа и обратно. Иначе оправия няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 1
fri
преди 8 години
Не мога да разбера,как можеш да кажеш на някои "Елате ни на гости, добре сте ни дошли, заедно с роднините си"- и после да си заключиш вратата и да пращаш хората по съседите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
doc
преди 8 години
mdaa,faliralite garci shte se prevarnat v "koncentracionen" lager za chujdenci...v zamiana na koeto shte poluchavat "pomoshti" za oceliavaneto si...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
0pk
преди 8 години
А как ще разбере, че са от Гърция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 53 rate down comment 2
Haho333
преди 8 години
Как се извъртя Меркел като фурнаджийска лопата.Кани ги, прави си селфита с тях, каза ще приемем всички от Сирия.Сега ги набута в Гърция, накара Македонците да затворят границата и ни лук яла ни лук мирисала.Казва какво ни интересува нас ние сме далеч те са влезли в ЕС през Гърция, Гърция да се оправя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Меркел, ах ти гнусно чудовище!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Меркел, ах ти гнусно чудовище!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 50 rate down comment 1
Haho333
преди 8 години
Меркел ги покани, а после настани гостите си в Гърция.Ама то и е много лесно, тя няма граница с Турция или Средиземно Море.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още